Sunday, May 19, 2024


4 filme regizate de Pedro Almodóvar vor putea fi vizionate online în cadrul TIFF Unlimited

În perioada 17-20 decembrie TIFF Unlimited în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București pregătesc o surpriză care să ne mai…

PublicatCurierul , in Cultură și Educație , at decembrie 16, 2020

În perioada 17-20 decembrie TIFF Unlimited în parteneriat cu Ambasada Spaniei la București pregătesc o surpriză care să ne mai aline puțin dorul de sălile de cinema. Mai exact, un focus Pedro Almodóvar, cu patru dintre cele mai cunoscute și apreciate filme ale cineastului spaniol, câte unul pe zi, de joi până duminică. Acestea vor putea fi accesate gratuit, pentru 24 de ore, începând cu orele 20:00 ale zilei, astfel:

JULIETA (2016) – JOI, 17 DECEMBRIE
Când a cumpărat drepturile de ecranizare a trei povestiri semnate de Alice Munro, Almodóvar intenționa să le adapteze în ceea ce avea să fie primul său film în limba engleză, ”Silence”, cu Meryl Streep în rolul principal, însă nemulțumit de locațiile de pe continentul american și nesigur pe controlul său asupra limbii, a renunțat la idee. La insistențele echipei sale, s-a întors asupra scenariului câțiva ani mai târziu și a decis să îl facă până la urmă, dar în spaniolă, și să-l filmeze în țara natală. I-a schimbat și titlul, ca să nu fie confundat cu filmul lui Scorsese lansat în același an, și așa a apărut melodrama „Julieta”, în care cineastul revizitează teme familiare lui și urmărește, timp de trei decenii, o eroină încercată de criza vârstei de mijloc, jucată, la vârste diferite, de actrițele Emma Suárez și Adriana Ugarte.
 
AMANȚII PASAGERI / LOS AMANTES PASAJEROS (2013) – VINERI, 18 DECEMBRIE
Pelicula  pe care Almodóvar a reușit să o finanțeze exclusiv din drepturile de distribuție vândute în prealabil, îl găsește pe cineast întorcându-se la comedie, gen cu care și-a început cariera în anii ’70. Exagerat și absurd, filmul a cărui acțiune se desfășoară aproape în totalitate în aceeași locație, un avion care se îndreaptă spre Mexic, abordează un umor grosier și spumos pentru a ilustra nebunia care îi cuprinde pe pasagerii ce își văd sfârșitul aproape din cauza unor probleme tehnice cu aeronava.
 
PIELEA ÎN CARE TRĂIESC / LA PIEL QUE HABITO (2011) – SÂMBĂTĂ, 19 DECEMBRIE
Cel mai de succes film al său, „Pielea în care trăiesc” îl reunește pe Almodóvar pentru a șasea oară cu una dintre muzele sale, actorul Antonio Banderas, după o pauză de 21 de ani. Adaptat după romanul lui Thierry Jonquet , filmul are în centru un chirurg plastician care experimentează pe o femeie misterioasă, care îl obsedează, pentru a dezvolta un tip de piele sintetică rezistentă la orice vătămare.
 
TOTUL DESPRE MAMA MEA / TODO SOBRE MI MADRE (1999) – DUMINICĂ, 20 DECEMBRIE
Almodóvar nu ar fi Almodóvar fără personajele și poveștile queer, iar povestea emoționantă a scriitorului aspirant Esteban, care află, în ciuda voinței mamei sale, că tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată e acum o femeie trans, e una dintre cele mai emblematice din cinemaul queer.
 „Totul despre mama mea” i-a adus regizorului spaniol premiul pentru regie la Cannes în 1999 și un premiu Oscar pentru Cel mai bun film străin un an mai târziu.