Thursday, January 27, 2022


Știi povestea Monumentului Eroilor „Regina Maria” din Onești?

Istoria nu se scrie singură ci prin fapte, iar protagoniștii ei sunt bine înrădăcinați în memoria unei națiuni. Mărturie a…

PublicatCurierul , in Cultură și Educație , at decembrie 18, 2020

Istoria nu se scrie singură ci prin fapte, iar protagoniștii ei sunt bine înrădăcinați în memoria unei națiuni. Mărturie a acestui fapt, pentru istoria noastră locală, este Monumentul Eroilor „Regina Maria.” Cu siguranță îl cunoști și poate treci destul de des pe lângă el. Dar ce știi despre acest monument?

 

Iată ce informații am găsit noi. Monumentul Eroilor „Regina Maria” care se află în centrul orașului, lângă Primăria Onești a fost inaugurat în anul 1941 și ridicat în amintirea celor 12000 de soldați căzuți pe meleagurile noastre, în Primul Război Mondial.

Monumentul s-a construit după planurile arhitectului Giuseppe de Monte, are forma unei prisme dreptunghiulare cu lungimea de 16 m și înălțimea de 4,50 m şi este realizat din beton placat cu gresie de Slănic şi marmură de Moneasa. Deasupra monumentului veghează o pajură cu aripile întinse hotărâtă parcă să sfideze vremurile.

Platforma din stânga monumentului principal are pe ea un obelisc ridicat în amintirea eroilor de la Onești, ridicat de comunitatea catolică din Onești.

Cu siguranță, dacă vei păși pe platforma monumentului, vei descoperi și alte informații prețioase: numele eroilor care au constituit motivul construirii acestei opere arhitectonice de o deosebită valoare istorică și locală.

Iată prin acest monument și o mărturie a eroismului soldaților din Onești care s-au jertfit pentru țara noastră în Primul Război Mondial, motiv pentru care vi l-am readus în atenție.

Sursa: www.bibliotecaonesti.ro