Saturday, June 15, 2024


Astăzi este cea mai scurtā zi din an. Spectacol pe cer: solstițiul de iarnā și „marea conjucție”

Solstițiu de iarnă are loc luni, la ora 12.02, durata zilei fiind de 8 ore şi 50 minute. Durata nopţii…

PublicatCurierul , in Actualitate , at decembrie 21, 2020

Solstițiu de iarnă are loc luni, la ora 12.02, durata zilei fiind de 8 ore şi 50 minute.

Durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).

Jupiter și Saturn vor părea foarte apropiate pe cerul nopții, luni, 21 decembrie, evenimentul fiind numit „Marea Conjuncție” și având loc chiar în ziua solstițiului de iarnă.

Această întâlnire excepțională are loc o dată la 20 de ani, însă Jupiter și Saturn vor fi, de fapt, la sute de milioane de kilometri depărtare una de cealaltă.

În aceeaşi seară, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia şi vor putea fi văzute ca un astru dublu.

Momentul Solstiţiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea

Tot pe 21 decembrie, planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia aparent una de alta seara, fiind vizibile ca un astru dublu. Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber, foarte aproape de orizontul de apus.

Soarele va apune la ora 16.49, iar după ora 17.00 planetele se pot vedea cu ochiul liber. Se pot vedea până în ora 19.00, când apun.

Recomandarea experţilor pentru observarea fenomenului este ca cerul să fie privit dintr-un loc de unde se poate vedea apusul Soarelui, pentru că orice clădire sau obstacol aflat înspre apus va ascunde planetele.

 

Sursa; Radio Iași