Friday, October 22, 2021


De la 1 ianuarie expiră suspendarea ratelor, iar ANAF va începe să trimită din nou somații

Anul nou poate începe cu probleme financiare pentru sute de mii de români. În următoarele zile ANAF va începe să…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate Economie , at decembrie 22, 2020 Etichete: ,

Anul nou poate începe cu probleme financiare pentru sute de mii de români. În următoarele zile ANAF va începe să trimită din nou somații de plată, iar de la 1 ianuarie expiră suspendarea ratelor facilitată de guvern și bănci, conform stirileprotv.ro

Mai mult ratele celor care vor începe plățile vor fi mai mari decât înainte pentru că se adaugă dobânda din lunile în care nu au plătit nimic. “Cei aflați în șomaj tehnic și firmele cu probleme ar trebui să primească din nou ajutor” spun analiștii, pentru că altfel îi așteaptă insolvența sau executarea silită.

Pentru o datorie de 12 mii de lei pe an, de exemplu, cu o dobândă fixă de 5 procente anual, cel care a luat un credit de consum şi a cerut o amânare de 6 luni ar trebui să plătească din ianuarie o rata mai mare. 1150 de lei în loc de 1000, pentru că se adauga dobânzile restante, iar ratele neplătite se redistribuie pe întreaga durată a creditului.

ANAF poate începe să trimită somaţii de plată, de la 28 decembrie. pentru românii cu datorii mai mari de 100 de lei şi mai vechi de 6 luni, iar pentru marile companii de peste 3.000 de lei. Iar dacă în termen de alte 6 luni nu sunt plătite, pot trece la executare silită.