Saturday, September 18, 2021


Sărbători de iarnă cu temperaturi de Paște. Crăciunul cu zăpadă ar putea deveni doar o amintire

De Crăciun am avut parte de temperaturi mai degrabă ca de Paște. Ultimele patru zile au fost cele mai calde…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at decembrie 27, 2020

De Crăciun am avut parte de temperaturi mai degrabă ca de Paște. Ultimele patru zile au fost cele mai calde din luna decembrie. În anumite orașe, termometrele au indicat ieri 10 grade Celsius. Meteorologii spun că temperaturile sunt cu 10-15 grade mai mari decât normalul termic al perioadei.

Crăciunul de altădată cu zăpadă până la genunchi sau chiar până la brâu a rămas, astfel, doar o amintire, iar situația nu este mai bună nici în alte părți ale lumii. În Montreal, de exemplu, s-au înregistrat 13 grade Celsius ieri, un record pentru acest oraș din Canada. Este al treilea Crăciun consecutiv fără zăpadă în regiune și o diferență uriașă față de sărbătorile de acum 40 de ani, când au fost minus 32 de grade.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, spune că 2020 a fost un an deosebit din mai multe puncte de vedere – pe de-o parte din cauza fenomenelor extreme care au avut loc la intensități din ce în ce mai mari și, pe de altă parte, ca urmare a pandemiei de coronavirus care a scăzut, cu sacrificii foarte mari și neprevăzute, emisiile de carbon cu circa 6-7%.

Practic, pandemia a dus la o scădere a nivelului de carbon din atmosferă, cu aproximativ 6,7%. În oricare dintre anii anteriori o astfel de scădere ar fi fost o scădere extraordinară, un eveniment deosebit. Însă anul acesta pandemia a schimbat puțin lucrurile pentru că am avut acele perioade de lockdown, iar asta a însemnat mai puțin trafic aerian, mai puțin trafic rutier, am redus poluarea, am redus emisiile de carbon și în felul acesta avem cumva un semnal despre ce se va întâmpla în viitor. Și anume, dacă am reuși să reducem în fiecare an emisiile cu 6-7%, așa cum s-a întâmplat anul acesta din cauza pandemiei, anul acesta cu un sacrificiu foarte mare, atunci până în 2030 am fi în normele impuse de Convenția de la Paris, anume să păstrăm temperatura medie globală undeva la 1,5 grade Celsius.

Consecințele dacă nu reușim să facem acest lucru sunt destul de mari. Fenomenele extreme de tipul incendiilor de pădure din California, valul de căldură din Siberia, numărul crescut de uragane din Atlantic, fenomene severe în Europa și, de altfel, oriunde pe glob, vor crește. Frecvența lor de apariție și intensitatea vor crește.

Sjursa: Digi24.ro