Wednesday, August 17, 2022


590 DE KILOGRAME DE ARTICOLE PIROTEHNICE CONFISCATE DE POLITISTII BACAUANI

În perioada 30-31 decembrie a.c., poliţiştii din Bacău au indisponibilizat 590 de kilograme de articole pirotehnice, fără documente legale de…

PublicatCurierul , in Actualitate , at decembrie 31, 2020

În perioada 30-31 decembrie a.c., poliţiştii din Bacău au indisponibilizat 590 de kilograme de articole pirotehnice, fără documente legale de provenienţă, în valoare de 32.000 de lei.

În cadrul acţiunilor desfășurate pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice, la data de 30 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat un bărbat, de 53 de ani, în timp ce conducea o autoutilitară, pe DN 15, în comuna Gârleni.

În urma verificărilor, poliţiştii au descoperit, în interiorul autovehiculului, 400 de kilograme de articole pirotehnice pentru care nu au fost prezentate documente legale de provenienţă şi transport.

Articolele pirotehnice, în valoare de aproximativ 14.000 de lei, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

De asemenea, în zona unui complex comercial din Bacău, a fost depistat în flagrant, un bărbat de 44 de ani, din localitate, care oferea spre vânzare articole pirotehnice, fără a fi autorizat în acest sens.

Cantitatea de 70 de kg de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 3.000 de lei, a fost ridicată, în vederea continuării cercetărilor, fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

Totodată, la data de 31 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu poliţişti locali, au acţionat pe raza mun.Bacău şi a oraşului Comăneşti.

În cadrul acţiunilor, a fost identificată o femeie, de 44 de ani, din Bacău în timp ce oferea spre vânzare, fără drept, în piaţa centrală din localitate, articole pirotehnice.

Articolele pirotehnice, în cantitate de 120 de kg, cu o valoare de aproximativ 15.000 de lei, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri. Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.