Wednesday, August 17, 2022


Cum puteți alege cea mai bună ofertă de energie electrică în piața liberalizată

Peste 5,7 milioane de români sunt nevoiţi să-şi încheie un nou contract de energie electrică, după ce piața s-a liberalizat…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at ianuarie 8, 2021

Peste 5,7 milioane de români sunt nevoiţi să-şi încheie un nou contract de energie electrică, după ce piața s-a liberalizat de la 1 ianuarie. Cei care nu o fac vor plăti mai mult la curent.

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să aflați dacă la finalul anului trecut erați client în piața concurențială sau în cea reglementată. Potrivit datelor Autorității de Reglementare în Energie, din cei 8,7 milioane de clienți casnici, sub 3 milioane erau pe piața concurențială, în timp ce 5,7 milioane beneficiau de preţuri reglementate de stat, care nu mai sunt aplicabile de la 1 ianuarie.

Dacă aţi încheiat contractul din 2017 încoace, de când a început procesul de liberalizare, este posibil să fiţi deja pe piaţa concurenţială. În acest caz, nu sunteţi afectaţi de schimbările de la 1 ianuarie. Puteţi verifica asta foarte simplu. Este suficient să vă uitați pe o factură primită, fie în format fizic, fie pe e-mail. Dacă în colțul din stanga sus al facturii scrie „Factură piață concurențială”, atunci nu mai trebuie să faceți nimic.

În lipsa încheierii unui nou contract, fie cu actualul furnizor, fie cu un alt furnizor, veți plăti așa numitul tarif de serviciu universal, care diferă de la zonă la zonă, dar care este chiar și cu 20% mai mare față de tariful reglementat pe care l-ați plătit până pe 31 decembrie 2020.

La prețul energiei electrice, cel care s-a liberalizat de la 1 ianuarie și care are o pondere de aproximativ 40% în factură, se mai adaugă și alte tarife și taxe, precum tariful de transport, tariful de distribuție, contribuția de cogenerare, accize și TVA.

Potrivit legii, în cel mult 21 de zile de la trimiterea cererii va și intra în vigoare noul contract indiferent dacă ați optat pentru un nou furnizor sau pentru o ofertă din portofoliul actualului furnizor. Citiți, însă, cu mare atenție contractele. Dacă nu sunteți mulțumiți de alegerea făcută, furnizorul și contractul poate fi schimbate oricând, de oricâte ori, în 21 de zile, gratuit.

Sursa: Digi24.ro