Thursday, May 19, 2022


Asociația de Tineret Onestin se implică în sprijinirea familiilor afectate de violența domesticã. Implicã-te și tu!

Asociatia de Tineret Onestin, prin vocea părintelui Florin Smarandi, co-fondator al acestei asociații, a transmis un mesaj despre familiile afectate de…

PublicatCurierul , in Actualitate Comunicate , at ianuarie 10, 2021

Asociatia de Tineret Onestin, prin vocea părintelui Florin Smarandi, co-fondator al acestei asociații, a transmis un mesaj despre familiile afectate de violenţa domestică și demararea la nivel local a campaniei publice de strângere de fonduri “Casa victimelor violenței în familie”, prin care se dorește realizarea, cu ajutorul donațiilor, a unui centru care sã găzduiască persoane vulnerabile, victime ale abuzului în familie

„După 20 de ani de activitate în mediul penitenciar, după ce, cu ajutorul lui Dumnezeu și a oamenilor Săi, am ridicat o biserică cu ,,ziduri de lemn”, şi (sper eu) am pus mâna şi inima la zidirea multor suflete, simt că Dumnezeu îmi cere să mă implic mai mult și că zona asta în care activez, oricât de solicitantă pare, a devenit zona mea de confort şi de aceea îmi doresc să ies ușor, ușor din ea,
oferindu-mă şi în alt mod.
Totul a pornit de la solicitarea de susținere a unui caz clasic de violență în familie, a unei mame cu un copil de vârstă adolescentină care dorește cu disperare să încheie acest chin, dar nu are curaj și resurse să iasă din această ,,închisoare”. Aşa că, am cerut sprijinul unor apropiaţi, rude, prieteni şi oameni din jurul Bisericii să achităm chiria unui apartament cu două camere, unde să locuiască mama și copilul, pentru o perioadă de minim 3 luni.
Efectul a fost neaşteptat…de așteptat ! A fost cel al puterii credinței şi împreună am ,,mutat munții din loc”, pentru că, în nici o oră, ,,proiectul pilot” a fost acoperit: nu pe 3 luni, ci pe 3 ani !
Așadar, am prins curaj şi am decis să demarez campania publică de strângere de fonduri pentru realizarea unui spațiu permanent care să găzduiască astfel de cazuri!
Mai exact, îmi doresc să sprijinim femeile şi copiii (dacă este cazul, şi bărbaţii) din familiile afectate de violenţa domestică. Astfel, doresc să demarăm un proiect la nivel local: “Casa victimelor violenței în familie” (va avea şi un nume: a Speranței, a Sufletului sau altul) un loc în care toţi cei vulnerabili să îşi găsească adăpost, dar mai ales sprijin şi ajutor psihoterapeutic şi duhovnicesc, unde să aibă un refugiu, pentru a reuşi să iasă din situaţiile abuzive şi să poată să se recompună fizic, sufleteşte, emoţional şi psihic.
Da, este un subiect despre care se vorbeşte mult, dar un ajutor concret este oferit rar și cu teamă, iar cadrul legislativ nu sprijină cu adevărat victimele violenţei domestice. Iar acestea, chiar dacă îşi doresc să evadeze din iadul în care trăiesc, nu au portiţe de scăpare mai ales din cauze financiare, dar şi pentru că nu au ,,încotro” să se îndrepte, nici cui să ceară sprijin şi ajutor să se salveze.
Pentru că despre asta este vorba, despre SALVARE! Şi nu mă refer doar la cea fizică, ci şi la cea interioară, pentru că traumele şi daunele psiho-emoţionale nu pot fi estimate exact, dar sunt pe termen lung (uneori, pe viaţă), imense şi se adâncesc cu fiecare zi, mulți ajungând la depresii, resemnare, izolare, delincvență, dependențe șamd.
Îmi doresc ca împreună să facem o diferenţă în bine în vieţile victimelor violenţei domestice, iar acest centru să fie, pe lângă soluţie de refugiu, un ,,nou început”, prin serviciile de consiliere psihologică, psihoterapie şi asistenţă duhovnicească, pe care le poate oferi.
După mine, ,,pomana” materială, financiară a celor care vor contribui, are un ecou mai profund decât pare. Pentru că orice contribuţie e o jertfă care va aduce linişte, va opri o rafală de injurii, va bloca o lovitură asupra cuiva, va fi o mână întinsă către cineva care nu se mai poate ridica de jos, va spune un cuvânt de mângâiere, dar mai ales, va salva vieţi!
Iar dacă la un moment dat aţi simţit că sunteţi neputincioşi, că nu aţi avut putere să opriţi un abuz, să ajutaţi sau nu aţi avut glas, ACUM este momentul în care chiar puteţi face ceva!
P.S.: Şi pentru că un astfel de demers nu se face pe persoană fizică, folosesc suportul, experiența și implicarea Asociației de Tineret ONESTIN, un alt proiect născut acum 15 ani, care are inclus în statut acest tip de activitate, ca să aibă temelie bună!
Vă binecuvintez pe toţi care aţi rezonat cu acest mesaj şi vă aştept la ,,chirpici” , este mesajul emoționant transmis de parintele Florin Smarandi.
Persoanele care vor sa se implice în aceasta campanie pot face donații în următoarele conturi:
● Asociația de Tineret ONESTIN (pentru Proiectul de susținere a victimelor violenței domestice)
Raiffeisen Bank
Cont In lei RO93 RZBR 0000 0600 0745 7437
Cont In euro RO38 RZBR 0000 0600 1041 8091
Swift code RZBRROBU
sau prin
● Revolut 0748960753 (Diana Ciobanu, președintele Asociației)
Sursa Foto: google(imagine ilustrativă)