Wednesday, August 17, 2022


Topul salariului minim în Europa. Pe ce loc se află România

Salariul minim a fost majorat cu 70 de lei brut, însă creșterea nu acoperă nici măcar scumpirea alimentelor, potrivit unui…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate Economie , at ianuarie 19, 2021

Salariul minim a fost majorat cu 70 de lei brut, însă creșterea nu acoperă nici măcar scumpirea alimentelor, potrivit unui studiu. Astfel aproape un sfert din venitul minim va merge doar pe alimentele de bază. Cu o creștere de 3% față de 2020, România rămâne în a doua jumătate a unui top privind valoarea salariului minim la nivel mondial. Cei aproximativ 40 de lei în plus nu vor acoperi nici măcar scumpirea alimentelor de bază.

Dintre cele 56 de țări analizate, România se află pe locul 32 în clasamentul salariilor minime cu echivalentul a 285 de euro lunar, arată Digi24.ro

Aproape un sfert din acesta se duce pe alimente de bază. Calculul făcut de autorii studiului arată că în 2021 românii vor da aproximativ 340 de lei pe produsele esențiale.

Pe de altă parte, o creștere nesustenabilă fără o analiză economică ar putea duce la închiderea multor afaceri și pierderea unor locuri de muncă, avertizează economiștii.

În România, din 1 ianuarie, salariul minim net a crescut cu 3% față de anul precedent. În aceste condiții, (1346 RON la 1386 RON). România ocupă locul 32 din cele 56 de țări incluse în studiu.