Thursday, July 29, 2021


Furnizorii de energie electrică vor face reduceri pentru clienți

Cei circa 5,7 milioane de clienți casnici de energie electrică rămași la 31 decembrie în piața reglementată vor plăti totuți…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at ianuarie 20, 2021

Cei circa 5,7 milioane de clienți casnici de energie electrică rămași la 31 decembrie în piața reglementată vor plăti totuți facturi mai mici decât ce ar fi trebuit să plătească, în baza unui mecanism care va fi instituit de ANRE, potrivit mai multor surse din piata.

Potrivit unor surse din piață, după ultimele discuții între Minister, furnizori și ANRE, lucrurile se vor schimba. Astfel, cei 5,7 milioane de clienți care nu au făcut nicio alegere nu vor mai plăti prețul mare de serviciu universal în facturi. Ei vor fi facturați de furnizorul lor (Enel, Electrica, CEZ sau E.On) direct la prețul din cea mai bună ofertă standard pe care o are fiecare furnizor pentru piața concurențială, arată economica.net

Deci vor plăti, automat, un preț mai mic – în teorie cel mai mic preț posibil la acel furnizor, direct, fără să facă nimic momentan – deci nu mai există niciun motiv pentru a sta la coadă. Iar asta începând chiar cu această lună.

Furnizorul îi va face așadar automat un discount clientului – diferența dintre prețul de serviciu universal și prețul din cea mai bună ofertă, lună de lună, care va fi evidențiat pe factură. Astfel, omul va fi conștient că oferta concurențială este mai bună decât prețul de serviciu universal și va vedea și cu cât, exact, în bani, pentru consumul său. Momentan, din ce se cunoaște, acest mecanism va funcționa șase luni, până la 30 iunie. În tot acest timp, lună de lună, furnizorul îl va factura pe prețul din cea mai bună ofertă a sa, și îi va face discountul pe care i-l va evidenția în factură.

Dacă nici până atunci clientul nu a făcut o alegere – deci nu a acceptat o ofertă concurențială de la actualul furnizor sau nu a schimbat furnizorul, va rămâne să plătească prețul de serviciu universal. Atenție, va fi alt preț de serviciu universal, care va intra în vigoare de la 1 iulie pentru următoarele șase luni.

Nu putem spune exact care va fi influența în factură pentru că nu știm care va fi cea mai bună ofertă pe care o va înainta fiecare furnizor (Enel, CEZ, E.On sau Electrica)  pentru a vă calcula discountul. În teorie, această ofertă trebuie să fie una cu preț fix, fără abonament sau fără alte costuri pentru beneficii extra (asigurări, intervenții, etc.) Clienții vor primi și un formular care se dorește mai simplu în care își vor manifesta opțiunea de a alege oferta concurențială la care plătesc de fapt energia și nu prețul de serviciu universal, mai mare. Vom reveni cu detalii când ordinul va fi publicat.

Sursă foto: Google