Sunday, May 19, 2024


Legea pensiilor: Ce schimbări importante îi așteaptă pe români de la 1 septembrie

Potrivit noii legislații ce va intra în vigoare în acest an, față de actuala lege a pensiilor, cumularea pensiei cu…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate Economie , at ianuarie 21, 2021

Potrivit noii legislații ce va intra în vigoare în acest an, față de actuala lege a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă, dar va prevede o raportare diferită față de veniturile din salarii sau activități independente.

Ținând cont de faptul că legea pensiilor în vigoare urmează să fie înlocuită de la 1 septembrie, regulile descrise în această secțiune se mai aplică doar până la sfârșitul lunii august 2021.

În prezent, așa cum stabilește actuala lege a pensiilor, adică Legea 263/2010, cumularea pensiilor cu alte venituri este permisă, dar regulile ei depind de mai mulți factori, inclusiv de tipul de pensie pe care o persoană o primește.

Noua lege a pensiilor (Legea 127/2019), care va intra în vigoare din toamnă, va permite, în continuare, cumularea pensiilor cu alte venituri, fără a duce la suspendarea pensiei, doar că se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute pe lângă aceasta.

După cum e stabilit în noua lege, cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

  • soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu brut;
  • cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Spre deosebire de actuala legislație, cumulul pensiei va fi permis cu veniturile pentru care se datorează cotribuții de asigurări sociale (CAS), nu cu venituri dependente (salariale) sau independente (PFA-uri, chirii, dividende etc).

Asta înseamnă că se vor putea cumula cu pensia veniturile salariale și cele independente (de exemplu, pe PFA), pentru care se datorează aproape întotdeauna CAS.