Monday, September 9, 2024


Astăzi sunt anunțate din nou proteste. Federația ”Solidaritatea Sanitară” organizează proteste în fața ministerelor Sănătății și Muncii

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” organizează joi o serie de proteste, în intervalul orar 11:00 – 15:00, în faţa ministerelor Sănătăţii şi…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at ianuarie 28, 2021

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” organizează joi o serie de proteste, în intervalul orar 11:00 – 15:00, în faţa ministerelor Sănătăţii şi Muncii.


Intitulat „Marşul împotriva ingratitudinii guvernanţilor”, acest protest continuu organizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” include, alături de manifestările în stradă, exprimarea publică a nemulţumirii faţă de indiferenţa Guvernului şi pentru susţinerea revendicărilor, informează un comunicat al federaţiei. Până prezent aproape 12.000 de lucrători din sistem au aderat deja în mod public la lista susţinătorilor.

Sindicaliştii anunţă că vor transmite solicitările cu revendicările lor fiecărui parlamentar din judeţul semnatarului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor şi partidelor politice aflate la guvernare. De asemenea, sindicatele „Solidaritatea Sanitară” vor organiza întâlniri cu toţi parlamentarii din fiecare judeţ, evenimente aflate în curs de desfăşurare, conform Agerpres.

„Acţiunile şi formele de protest organizate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ exprimă nemulţumirile îndreptăţite şi aşteptările legale şi fireşti ale profesioniştilor din sănătate, ele constituind totodată o încercare de a evita apariţia protestelor spontane, care s-ar putea produce în momentul adoptării Legii bugetului de stat în Parlament. Revendicările conţin solicitările de introducere a unor măsuri de protecţie a lucrătorilor din sănătate, cei 93 de profesionişti decedaţi până acum la datorie şi faptul că doar circa 42% dintre lucrători au fost vaccinaţi, dovedind cu prisosinţă necesitatea unor intervenţii eficiente”, se arată în comunicatul federaţiei sindicale.

Totodată, revendicările au în vedere eliminarea costului social al unei economii infime (circa 0,19% din total buget) vizată prin tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate.

„Această economie costisitoare din punct de vedere social a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru circa 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate, din care 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021”, se precizează în comunicat.

Alături de acordarea altor drepturi legale, revendicările vizează şi introducerea unor forme de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor lucrătorilor din sănătate.

Potrivit sursei citate, protestele sunt cauzate şi de refuzul dialogului social ce caracterizează actualul Guvern.