Friday, January 24, 2025


Colectarea separată a deseurilor biodegradabile a devenit OBLIGATORIE. Municipiul Onești stā foarte bine la acest capitol

Inceputul anului 2021 a debutat cu noi obligatii in ceea ce priveste deseurile biodegradabile, odata cu intrarea in vigoare a…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 1, 2021

Inceputul anului 2021 a debutat cu noi obligatii in ceea ce priveste deseurile biodegradabile, odata cu intrarea in vigoare a LEGII NR. 181 – LEGEA PRIVIND GESTIONAREA DESEURILOR NEPERICULOASE COMPOSTABILE.
 Astfel, DIN 1 IANUARIE 2021 COLECTAREA SEPARATA A DESEURILOR BIODEGRADABILE destinate compostarii/digestiei anaerobe DEVINE OBLIGATORIE.
  Prin implementarea proiectului “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bacau”, la nivel judetean s-a asigurat :
 Încă din anul 2012, darea in administrare de catre Consiliul Judetean Bacau, catre un numar de 88 unitati administrativ teritoriale (tot mediul rural, plus BACAU, Buhusi, Slanic Moldova) si ulterior CATRE UTILIZATORII SERVICIULUI PUBLIC DE SALUBRIZARE – PERSOANE FIZICE, A UNUI NUMAR DE 80.940 UNITATI DE COMPOSTARE INDIVIDUALA. Prin utilizarea acestor echipamente s-a asigurat cadrul devierii de la depozitare a deseurilor biodegradabile;
 Punerea la dispozitia populatiei din zona case a municipiilor Moinesti, Onesti si orasului Darmanesti a unui total de 8.728 pubele pentru colectarea deseurilor biodegradabile, zona administrata de operatorul judetean Romprest.
Punerea la dispozitia populatiei din zona case a oraselor Targu Ocna si Comanesti a unui numar total de 6.934 pubele pentru colectarea deseurilor biodegradabile, zona administrata de operatorii celor doua unitati administrativ teritoriale;
Realizarea celei de a doua Statii de compostare a deseurilor biodegradabile existente la nivel judetean – parte a Complexului de deseuri Onesti.
 La inceputul anului 2020, Statia de compostare Onesti a produs prima sarja de compost de inalta calitate – 350 tone.
 Aceasta instalatie este proiectata sa proceseze 8.500 t deseuri biodegradabile/an, incadrandu-se in categoria instalatiilor cu capacitate medie de preluare.
 Uterior implementarii proiectului SIMDS,  s-a îmbunătățit infrastructura existenta:
 Masurile luate in aceasta ultima perioada de catre ADIS, in colaborare cu cei doi operatori judeteni – Romprest si EcoSud, au condus la o imbunatatire a colectarii deseurilor biodegradabile colectate selectiv.
 Prin intermediul operatorului judetean de colectare si transport– Romprest desfasuram anual campanii de informare, constientizare si educare a populatiei pe tema valorificarii deseurilor biodegradabile.
 Consiliul Judetean Bacau pregateste la aceasta data o Aplicatie de Finantare pentru accesarea fondurilor nerambursabile in cadrul POIM, care are ca obiectiv inclusiv construirea unui Statii de tartare mecano-biologice.