Sunday, May 19, 2024


Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii vor publica ordinul cu normele sanitare pentru școli astăzi

Profesorii, părinţii şi elevii aşteaptă normele sanitare şi regulile ce vor fi aplicate în şcoli. Miercuri, Ministerul Educaţiei şi cel…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 3, 2021

Profesorii, părinţii şi elevii aşteaptă normele sanitare şi regulile ce vor fi aplicate în şcoli.

Miercuri, Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii vor publica ordinul comun cu toate aceste proceduri.

Ministerul Sănătății lucrează la acest ordin de câteva săptămâni, a fost finalizat, dar nu prezentat.

Peste două milioane 400 de mii de copii se vor întoarce în 6.200 de școli.

E nevoie în primul rând ca părinții să știe că este responsabilitatea lor ca dimineața, când trimit copii la școală, să le facă un triaj epidemiologic simplu, să vadă daca au simptome ușoare, chiar și un strănut, să le verifice temperatura și să îi trimiță cu mască de protecție, pentru că deși ministrul Educației spunea că sunt pregătite 37 de milioane de măști de protecție în toate școlile din țară, în multe școli nu sunt suficiente măști de protecție pentru copii

Părinții sunt îngrijorați pentru că nu au văzut ordinul cu norme sanitare și nu stiu la ce să se aștepte. Sunt prezentate mai multe variante, printre care și cea potriviti căreia elevii vor sta câte doi în bănci, dar nu va exista o distanță de protecție.

Ministrul Sănătății spunea că sunt pregătite două milioane de teste antigen pentru testarea rapidă a elevilor, dar încă nu au ajuns în școli și nu se știe dacă vor fi testați toți elevii sau doar cei care prezintă simptome și contacții direcți.

În ceea ce privește cadrele medicale din școli, până în acest moment știm că nu sunt suficiente.

După triaj, dacă va fi un copil verificat și prezintă simptome, va fi dus direct în izolator, o cameră special amenajată pentru ei, testat ulterior și anunțață părinții. La două cazuri de elevi depistați pozitiv într-o clasă, întreaga clasă își suspendă activitatea, rămâne acasă pentru două săptămâni cu școală online, iar dacă vor fi mai mulți profesori depistați pozitiv în aceeași unitate de învățământ, toată unitatea se închide.