Thursday, July 18, 2024


În fiecare an mor 9,6 milioane de persoane din cauza cancerului

Anul trecut, cancerul a fost responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese la nivel mondial, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at februarie 4, 2021

Anul trecut, cancerul a fost responsabil pentru aproximativ 10 milioane de decese la nivel mondial, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului.

Astăzi, de Ziua Mondială a Luptei contra Cancerului, se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a cancerului pentru a încuraja prevenirea, detectarea şi tratamentul.

Conform datelor în fiecare an mor 9,6 milioane de persoane, această boală fiind a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puţin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar 3,7 milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, detectarea bolii în fază incipientă şi tratament.

Boala este provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta şi zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze şi în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul afectează anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.

Sursa: Stirile Pro Tv

Sursă foto: Google