Wednesday, August 17, 2022


Ministerul Educației face clarificări privind formularul prin care părinții ar trebui să-și dea acordul pentru testarea elevilor

Ministerul Educației a transmis sâmbătă „clarificări” în legătură cu formularul prin care părinții trebuie să-și acordul pentru eventuala testare a…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at februarie 6, 2021

Ministerul Educației a transmis sâmbătă „clarificări” în legătură cu formularul prin care părinții trebuie să-și acordul pentru eventuala testare a copiilor la școală, după ce au apărut contradicții cu Ministerul Sănătății în legătură cu acest document.

Ministrul educației a lăsat să se întrevadă, vineri seara, la Digi24, că există neînțelegeri cu Ministerul Sănătății pe tema formularului de consimțământ cerut părinților pentru testarea elevilor care prezintă simptome de COVID. În timp ce Ministerul Sănătății recomandă părinților să ducă formularul semnat încă din prima zi de școală, Ministerul Educației spune că acest lucru nu e legal. Ar fi legal, spune ministrul Sorin Câmpeanu doar în cazul copiilor cu simptome. Până luni departamentul juridic al ministerului va mai analiza situațiaa spus Cîmpeanu la Digi24.

Sâmbătă, premierul Florin Cîțu a confirmat că dezaprobă demersul Ministerului Sănătății:  „Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public, pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei, care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii”, a afirmat Florin Cîțu. „Nu trebuie să reinventăm ceea ce am făcut până acum, a funcţionat foarte bine şi vom merge în continuare pe aceleaşi criterii. (…) Detaliile sunt în ordinul comun şi din ce ştiu eu, Ministerul Educaţiei a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi, ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare”, a punctat Florin Cîţu.

La scurt timp după această declarație a premierului, Ministerul Educației a transmis „clarificări” în legătură cu testarea elevilor, dar și a profesorilor care ar începe să aibă simptome în timp ce se află la școală. Astfel:

  • În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
  • În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.
  • Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal.
  • Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.
  • Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Sursă foto: Google