Beneficiarii de ajutor social care sunt apți de muncă și nu lucrează nu vor mai primi indemnizatia
Beneficiarii de ajutor social care sunt apți de muncă și nu lucrează vor fi verificați la sânge dacă au dreptul…
Beneficiarii de ajutor social care sunt apți de muncă și nu lucrează vor fi verificați la sânge dacă au dreptul la suma pe care o primesc. Încă de săptămâna trecută, în județul Bacău a fost demarată o campanie de control al dosarelor de acordare a acestei prestații sociale în mai multe localități. Practic, vor fi luate în vizor dosarele din toate localitățile aflate pe o rază de 50 kilometri în jurul municipiului Bacău și din multe altele.
Acțiunea este derulată de către inspectorii Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău. De altfel, este o acțiune care se desfășoară în toate județele țării, din dispoziția ministrului Muncii Raluca Turcan. Cu precădere, inspectorii AJPIS Bacău îi vor verifica pe beneficiarii ajutorului, care sunt la o vârstă activă. În cazul lor se va urmări dacă li s-a oferit un loc de muncă și l-au refuzat. Totodată, li se vor prezenta posibilitățile de angajare existente (în momentul de față, oficial, sunt 1.749 locuri de muncă vacante) și, dacă nu vor accepta postul oferit, vor rămâne fără ajutorul social. Campania va fi de durată, dat fiind faptul că sunt mii de dosare de ajutor social.
În luna decembrie 2020, din județul Bacău au primit ajutor social 9.609 familii și persoane singure. Ele au beneficiat, în total, de 2.627.359 lei. Față de aceeași lună a anului 2019, în 2020 numărul beneficiarilor a crescut cu 433 familii și persoane singure. În timp ce în multe localități numărul beneficiarilor a scăzut, în altele la cei și așa mulți s-au mai adăugat alții. Pe primul loc în mediul rural continuă să se situeze comuna Horgești. În această localitate, în decembrie 2020 au fost achitate 434 ajutoare sociale față de 397, în aceeași lună a anului 2019. Urmează comunele Stănișești cu 346 beneficiari (344) și Ungureni, cu 345 (310). În schimb, surprinzător, în alte comune sărace, precum Corbasca sau Vultureni, sunt doar câteva zeci de beneficiari. Să mai notăm că dintre cei 9.609 beneficiari, aproximativ 4.500 au peste 65 ani, deci au depășit vârsta pensionării.
Sursa: http://www.desteptarea.ro