Saturday, May 25, 2024


Istoria se repetă – toaletări controversate! Ce spune primarul Neghină!

“Prefer să iau măsuri nepopulare pentru unele persoane, decât să trăiesc cu gândul că aș fi putut să salvez o…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 9, 2021

“Prefer să iau măsuri nepopulare pentru unele persoane, decât să trăiesc cu gândul că aș fi putut să salvez o viață și nu am făcut-o.”

În anul 2014 lucrătorii DPP, sub atenta supraveghere a primarului Neghină, au executat o serie de lucrāri de toaletare a copacilor din municipiu, ce au născut numeroase polemici.
De multe controverse a beneficiat zona străzii Casinului unde, peste 30 de plopi au fost practic decapitați.
În aceste zile acea situație a revenit în atentia unor oameni de bine. Astfel, în mai multe zone din Onesti reintalnim acest tip de toaletări.
Contactat de publicația noastră, primarul Laurentiu Neghinã a venit cu precizări:
“Ca primar de multe ori ești pus în situația de a lua măsuri nepopulare, pe care cu bărbăție trebuie sa ți le asumi.
Foarte mulți copaci in Onesti au depășit 15-20 de metri înălțime, devenind un adevărat pericol pentru locuitorii orasului nostru, orice furtună putând genera o adevarata catastrofă.
Atât in anul 2014, cât și acum am fost pus in situația sa iau anumite măsuri de prevenție. Ideea de a toaleta copacii, practic prin retezare, a venit in urma unor consultări cu mai mulți ingineri silvici. Aveam varianta, fie sa ii tăiem pur și simplu și să plantăm alții, fie să îi scurtăm pe modelul plopilor de pe strada Casinului. Am preferat să primesc critici sau chiar să devin nepopular pentru unii, decât să fiu martorul unei nenorociri. Nu doar o dată s-a întâmplat ca arbori rupți din cauza intemperiilor, să curme vieți. Prefer să atrag antipatie decât să trăiesc cu gândul ca as fi putut face anumite lucruri pentru siguranța semenilor mei și nu am făcut-o.
Îi invit pe toți cei care se arată îngrijorați de soarta copacilor din Onesti sa facă o scurtă plimbare pe strada Casinului și sa admire plopii toaletați în anul 2014.
Vreau să îi asigur pe toți locuitorii municipiului nostru cā atât timp cât voi conduce destinele comunității noastre, nu voi lua conștient nici o măsură in dezavantajul Oneștiului și al semenilor mei.”