Wednesday, July 17, 2024


Ministrul de Interne anunţă că, la debutul semestrului al doilea, peste 500 de microbuze şcolare sunt nefuncţionale, 4.000 de şcoli nu au demarat procedura de autorizare la incendiu şi unele unităţi nu au încălzire

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că, la începutul celui de-al doilea semestru al anului şcolar, 14 unităţi didactice nu…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at februarie 9, 2021

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că, la începutul celui de-al doilea semestru al anului şcolar, 14 unităţi didactice nu au un sistem de încălzire funcţional, iar 538 de microbuze destinate transportului elevilor către unităţile şcolare sunt defecte. Bode arată că analizele interne făcute la nivelul MAI au scos la iveală faptul că, din totalul de peste 17.000 unităţi de învăţământ preşcolar, doar 6.000 beneficiază de un sistem propriu de pază.

Lucian Bode a anunţat, luni, la finalul primei zile a celui de-al doilea semestru din anul şcolar, că MAI a făcut, prin structurile implicate, propria analiză cu privire la condiţiile în care se reiau cursurile.

„Vineri aveam 14 unităţi de învăţământ care nu aveau un sistem de încălzire funcţional. Astăzi (luni – n.r.) mi s-a raportat că acolo unde nu s-a reuşit să se pună la punct acest sistem de încălzire, necesar, suntem în luna februarie, au decis să se realizeze cursurile online. De asemenea, am verificat mijloacele de transport şcolar, pentru că avem înregistrate 4.762 de astfel de mijloace de transport, microbuze, autobuze şcolare şi am identificat 538 dintre acestea nefuncţionale. Acestea astăzi nu au circulat, pentru că le-am transmis proprietarilor, primăriilor, şcolilor să-şi pună la punct aceste mijloace de transport şi doar după ce au remediat defecţiunile să le pun în circulaţie”, a declarat Lucian Bode, la Digi 24.

Ministrul de Interne a menţionat că există, la nivelul întregii ţări, 4.000 de clădiri, dintr-un total de peste 25.000 în care funcţionează unităţi didactice, care nu au demarat procedura de autorizare la incendiu.

De asemenea, conform ministrului, dintre cele peste 17.800 de unităţi şcolare din ţară, doar 6.000 au „o formă de pază”, restul având mijloace de supraveghere video.

„Din evidenţele noastre rezultă foarte clar că doar 6.000 de unităţi de învăţământ au un sistem de pază propriu”, a adăugat Bode.

Acesta a menţionat că, luni, la reluarea cursurilor, peste 10.700 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea în proximitatea şcolilor şi pentru fluidizarea circulaţiei, aceştia fiind sprijiniţi de 1.600 de poliţişti locali, arată News.ro