Wednesday, August 17, 2022


Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020

Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020, potrivit unui comunicat al…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate Economie , at februarie 9, 2021

Piaţa de capital din România a crescut în ianuarie mai mult decât în tot anul 2020, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în care se menţionează că indicele BET-TR, care include şi dividendele, a consemnat un avans de 5,1% în ianuarie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.


Mai mult decât atât, BET-TR a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din luna ianuarie a acestui an la un nivel record de 17.350 de puncte, stabilind astfel un nou maxim istoric după ce doborâse anterior un alt vârf, de 16.500 de puncte, atins la finalul lunii decembrie anul trecut.

Conform sursei citate, piaţa de capital din România demonstrează că reprezintă un pilon esenţial de finanţare a economiei locale şi că atât statul, cât şi investitorii români îşi pot spori bunăstarea prin participarea la fenomenul bursier.

„Ne bucură decizia recentă a Guvernului României care deschide drumul listării de pachete minoritare de acţiuni în companiile în care statul român este acţionar. Reluarea listărilor nu înseamnă privatizare, ci transparenţă şi acces la finanţare, statul putând deţine în continuare controlul majoritar în companiile din portofoliu. Este în interesul statului român să aibă cât mai multe companii listate pe bursă pentru că piaţa de capital asigură un climat de performanţă şi transparenţă, contribuind astfel la dezvoltarea economiei naţionale. Noi, la Bursa de Valori Bucureşti, ne poziţionăm ca parteneri pe termen lung ai statului român, avem împreună o experienţă îndelungată şi pozitivă în utilizarea mecanismelor pieţei de capital atât prin emisiuni de titluri de stat, cât şi prin listarea pe bursă în ultimii 20 de ani a unora dintre cele mai importante companii din portofoliul său: începând cu OMV Petrom în 2001, companie la care statul deţine un pachet semnificativ de peste 20,6%, şi continuând cu alte şase companii
incluse în indicele BET în care statul este cel mai important acţionar (Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Transelectrica, Conpet). Bursa oferă astfel multiple exemple în care companiile în care statul este acţionar au devenit un succes economic”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Listarea unor pachete minoritare de acţiuni pe bursă prezintă o serie de avantaje, printre care transparenţa modului în care companiile îşi derulează activitatea dar şi o evaluare corectă a acestora dictată de cerere şi ofertă, a arătat, la rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, conform Agerpres.