Saturday, May 25, 2024


,, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A SIGURANȚEI PE INTERNET”

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul de Siguranță Școlară, cu sprijinul…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at februarie 9, 2021

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și Biroul de Siguranță Școlară, cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor- Consiliul Teritorial Bacău, au desfăşurat activități de informare și prevenire, adresate elevilor din clasele VI a și a VII a din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2 Dărmănești, cu tema “ SAFE ON- LINE”.

La data de 9 februarie se sărbătorește Ziua internațională a siguranței pe internet. Această zi are ca scop creșterea gradului de conștientizare a copiilor, tinerilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la situațiile de risc la care sunt expuși în momentul în care accesează diferite platforme sau pagini de internet.

Inspectoratul de Poliție Județean Bacău acordă o atenţie deosebită prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.Astfel, astăzi, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității şi ai Biroului de Siguranță Școlară s-au deplasat la Școala Gimnazială nr. 2 Dărmănești.

Elevii claselelor a VI a și a VIIa au primit informații despre setarea parolelor de siguranță, despre evitarea postării de fotografii pe internet sau despre provocările jocurilor on –line. Totodată polițiștii, cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, Consiliul Teritorial Bacău, i-au felicitat și premiat pe elevii participanți ai concursului de eseuri, cu tema “ SAFE ON- LINE”.

Polițiștii vă reamintesc următoarele:

RECOMANDĂRI PENTRU COPII

 Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta;

 Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;

 Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice;

 Evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi; în plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea decât foarte greu să ștergi din amintirea ta trauma rușinii si umilinței la care ai fost expus. Gandește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană!

 Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!

 Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur;

 Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere si doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!

 Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.

Sursa: IPJ Bacău