Saturday, April 19, 2025


Angajații români sunt printre cei mai afectați emoțional de pandemie

Angajaţii români şi cei greci par să fi fost printre cei mai afectaţi emoţional de pandemie, în condiţiile în care…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at februarie 10, 2021

Angajaţii români şi cei greci par să fi fost printre cei mai afectaţi emoţional de pandemie, în condiţiile în care rezultatele unui sondaj derulat la sfârşitul anului trecut indică faptul că aceştia au fost cei mai stresaţi, dar şi cei mai temători din regiune.


Sondajul realizat de Undelucram.ro s-a desfăşurat în noiembrie şi decembrie 2020. Pentru acest sondaj au răspuns 1.323 de companii şi 8.713 angajaţi din România, Grecia, Ungaria şi Cehia – ţări în care comunitatea are platforme locale.

„În ceea ce priveşte stările emoţionale ale angajaţilor, românii şi grecii par să fi fost printre cei mai afectaţi de pandemie. Astfel, 40% dintre angajaţii români afirmă că starea emoţională le-a fost afectată mult şi foarte mult de pandemie, în timp ce în cazul grecilor procentul este de 48%. La polul opus, 30% dintre angajaţii unguri şi 18% dintre cehi au fost afectaţi emoţional. Studiul arată că românii şi grecii au fost în 2020 cei mai stresaţi din regiune (20%, respectiv 18%), dar şi cei mai temători (48%, respectiv 38%). Pe de altă parte, cehii s-au confruntat mai ales cu stări de anxietate (48%), iar ungurii cu depresia (8%). Cei mai nervoşi în pandemie au fost angajaţii din Grecia (38%)”, se precizează într-un comunicat remis AGERPRES de realizatorii sondajului.

În legătură cu gestionarea situaţiilor de criză, majoritatea angajaţilor din regiune consideră că angajatorii lor pot gestiona cu bine o criză. Procentul este însă de 80% în Cehia faţă de 46% în România. Pe de altă parte, în privinţa acestui indicator, companiile din România se află la extreme în opinia angajaţilor. Astfel, 6% dintre angajaţii din România consideră că angajatorii din ţara noastră gestionează „excepţional” crizele. În schimb, procentele sunt sub 0,5% în Grecia şi Ungaria şi de 1,8% în Cehia. Pe de altă parte, 35% dintre angajaţi consideră că firmele din România gestionează „slab” situaţiile de criză, în timp ce procentul este de 31,5% în Grecia, 18% în Ungaria şi 11% în Cehia.

Cu toate că afirmă că au fost afectaţi de pandemie şi sunt cei mai stresaţi şi temători, angajaţii români sunt pe ultimul loc în ceea ce priveşte serviciile de psihoterapie.