Saturday, May 25, 2024


Starea de alertă a fost din nou prelungită în România, cu alte 30 de zile.

Am intrat  în a zecea lună de stare de alertă. Prima a fost instituită în 15 mai anul trecut şi…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 13, 2021

Am intrat  în a zecea lună de stare de alertă.

Prima a fost instituită în 15 mai anul trecut şi a fost precedată de două perioade de câte 30 de zile cu stare de urgenţă. Acum singura schimbare faţă de lunile anterioare este că se va modifica formula de calcul a incidenţei cazurilor de COVID-19, astfel vor fi din nou incluse cazurile din focarele de infecţie.

Conform hotărârii adoptate de guvern, se menţin toate măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii SARS-CoV-2.

Printre acestea, purtare obligatorie a măştii peste tot, restricţiile de circulaţie între orele 23:00 şi 5:00, cu excepţiile cunoscute şi închiderea magazinelor la ora 21:00.

De asemenea, sunt în continuare interzise evenimentele private, iar restaurantele, teatrele şi cinematografele se vor închide la interior în zonele în care incidenţa trece de 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Noutatea ar fi că la calculul ratei de incidenţă nu mai este prevăzută excluderea focarelor din spitale şi instituţiile de îngrijire, ceea ce ar duce la creşterea numărului statistic de cazuri de COVID şi implicit ar putea avea efecte asupra impunerii de restricţii, dar, potrivit declaraţiei premierului Florin Cîţu după şedinţa de guvern, această măsură nu va intra imediat în vigoare, ci peste două săptămâni, timp în care epidemiologii îi vor prezenta o analiză a situaţiei. Totodată, Florin Cîţu a spus că este doar o modificare statistică, după o formulă folosită de toate statele Uniunii Europene şi a dat asigurări că „nu este nimic care să ne îngrijoreze”