Friday, January 28, 2022


15 februarie, Ziua Internațională a copiilor bolnavi de cancer. În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți, diagnosticați cu teribila boală

În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 15, 2021

În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata de supraviețuire depinde de regiune, cu o supraviețuire de 80% în majoritatea țărilor cu venituri ridicate, dar până la 20% în țările cu venituri mici și mici

Obiectivul țintă al OMS este de a elimina toate durerile și suferințele copiilor care luptă împotriva cancerului și de a obține o supraviețuire de cel puțin 60% pentru toți copiii diagnosticați cu cancer din întreaga lume până în 2030.

Aceasta reprezintă o dublare a ratei actuale de vindecare și salvarea a încă un milion de vieți în următorul deceniu.

Mesajul din acest an: „Supraviețuirea în condiții mai bune” este #înmâinilenoastre.

Arborele Vieții, simbol universal al creșterii și reînnoirii, transmite un mesaj puternic: cancerul copiilor poate fi vindecat și bunăstarea supraviețuitorilor poate fi atinsă dacă toate părțile interesate continuă să acționeze hotărât împreună în domenii cheie.

Începând din 2002, la 15 februarie este marcată, anual, Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer, la iniţiativa Childhood Cancer International (numită anterior Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer – ICCCPO), pentru a promova campanii de colaborare şi de sensibilizare la nivel mondial în problema copiilor bolnavi de cancer şi a exprima susţinerea faţă de copiii şi adolescenţii diagnosticaţi cu cancer, dar şi faţă de familiile acestora.

Ziua internationala a copilului cu cancer are la baza credinta ca fiecare copil cu cancer merita cea mai buna ingrijire medicala si psihosociala posibila, indiferent de tara de origine, rasa, statut financiar sau clasa sociala.

De asemenea, porneste de la premisa ca decesele in cazul copiilor cu cancer pot fi evitate daca se pune un diagnostic exact si in timp util, daca exista acces la un tratament si o ingrijire adecvate si accesibile, la medicamente esentiale de buna calitate.