Thursday, January 27, 2022


Poșta Română pregătește concedieri. Aproape 300 de angajați ar putea părăsi compania,

Poșta Română vrea să-și reducă numărul de angajați. Ar putea pleca acasă 21% din angajatii TESA din sediul central și…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 19, 2021

Poșta Română vrea să-și reducă numărul de angajați. Ar putea pleca acasă 21% din angajatii TESA din sediul central și 13% din personalul administrativ din teritoriu. Directorul general al Poștei, Horia Grigorescu, a declarat, pentru Digi24.ro, că aproape 300 de angajați ar putea părăsi compania, atât prin plecări voluntare, cât și prin concedieri colective. Aceștia ar urma să primească până la 12 salarii compensatorii

În urma unei astfel de măsuri, Poșta Română își va reduce cheltuielile de personal cu 18 milioane de lei.

Până la 26 februarie 2021 toți șefii de direcții și departamente din Poștă trebuie să facă o analiză și să propună posturile care vor fi desființate. Asta reiese dintr-o adresă internă semnată de directorul general, Horia Grigorescu.

”Până la data de 26 februarie 2021, urmează să realizați o analiză a activității desfășurate în cadrul structurii pe care o conduceți, în raport de volumul efectiv al activității, corelat cu repartizarea specifică, în urma căreia veți depune la Direcția resurse Umane o listă care să cuprindă, evidențiate separat, denumirea și numărul de posturi vacante din categoria personal funcțional-administrativ și personal de conducere, precum și denumirea și numărul de posturi ocupate din categoria personal funcțional-administrativ și personal de conducere, pe care le propuneți spre desființare”, se arată în documentul citat și care a fost publicat pe Facebook.

Într-o discuție cu Digi24, Horia Grigorescu spune că a trimis două astfel de adrese. Una a vizat aparatul administrativ din sediul central al Poștei, iar alta către cele 8 regionale și 42 de oficii poștale.

”Colegii mei au primit sarcina de a analiza activitatea colegilor din subordine și modul în care este organizată și structurată activitatea acestor departamente, servicii, birouri, astfel încât să ajungem la optimizarea numărului de personal care este implicat exclusiv în activitatea administrativă, în zona TESA. Nu vorbim despre zona operațională, nu vorbim despre factorii poștali, nu vorbim despre oficiante, nu vorbim despre oamenii care sunt zi de zi pe stradă și care sunt cei care generează veniturile acestei companii”, a declarat directorul general al companiei.

Ar urma să fie desființate 21% din posturile din aparatul TESA de la nivel central și 13% din posturile din aparatul administrativ din teritoriu. În total, 300 de oameni ar putea pleca acasă.

”Vorbim despre oameni cu un venit mediu brut de aproximativ 5.500-6.000 de lei. Asta se transpune într-o reducere de aproximativ 18 milioane de lei a cheltuielilor pe partea salarială. Efectele implementării acestei măsuri se vor resimți cu precădere în 2022”, a declarat directorul general al Poștei, pentru Digi24.ro.

Potrivit contractului colectiv de muncă, cei care vor fi disponibilizați vor primi până la 12 salarii compensatorii, în funcție de vechimea în companie.

Poșta Română are peste 24.500 de angajați. Potrivit directorului general, 20% dintre angajați câștigă salariul minim pe economie.