Sunday, August 14, 2022


Guvernul pregătește un proiect prin care bugetarii să se poată pensiona la 70 de ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că Executivul nu dorește să mărească vârsta de pensionare, dar are în vedere un…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 28, 2021

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că Executivul nu dorește să mărească vârsta de pensionare, dar are în vedere un proiect de lege care să permită angajaților bugetari să poată munci până la 70 de ani, dacă vor.

„Guvernul pregătește un proiect prin care angajații în sistemul public care își doresc să muncească mai mult să aibă opțiunea de a se pensiona la 70 de ani.Varsta standard de pensionare rămâne însă 65 de ani. Aceasta este o oportunitate pe care noi o acordăm angajaților din sistemul public”, a declarat Raluca Turcan la emisiunea „Insider Politic”, de la Prima TV, citată de G4Media.ro.

Prevederea există în Codul administrativ, dar angajații pot rămâne în funcție doar dacă au acordul șefului ierarhic superior. Turcan spune că proiectul de lege va anula această prevedere.

„Aceasta este diferența, dacă până acum puteai să faci lucrul acesta de la an la an, cu acordul șefului de instituții, ceea ce era o sursă de abuz, într-o formă sau alta, prin proiectul nostru de lege, în momentul în care ajungi la vârsta de pensionare și optezi să te pensionezi la 70 de ani, contractul tău de muncă merge mai departe”, a precizat Raluca Turcan.

Cei care vor lucra până la 70 de ani nu vor putea cumula salariul cu pensia.

„Nu intenționăm să facem excepție, deci vor trebui să aleagă. Pe de altă parte, avem niște constrângeri constituționale, și anume sunt mandate definite prin Constituție și magistrații propriu-ziși ai CCR, având mandat definit prin Constituție, își vor păstra mandatul chiar și după vârsta de pensionare. Însă sistemul din instituția CCR se supune acestei legi”, a declarat Raluca Turcan.