Sunday, June 13, 2021


România, locul 32 din 180 în clasamentul țărilor „verzi”, care măsoară grija față de mediu a economiilor lumii

România se află locul 32 din 180 într-un clasament care măsoară nivelul de „verde” al economiilor lumii. Topul a fost…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at februarie 28, 2021

România se află locul 32 din 180 într-un clasament care măsoară nivelul de „verde” al economiilor lumii. Topul a fost întocmit de Universitatea Yale, care a calculat Indicele de Performanță a Mediului pentru fiecare țară, pe baza a 32 de categorii de indicatori, de la atenuarea schimbărilor climatice și gestionarea deșeurilor, până la calitatea apei și a aerului.

În ciuda trendului de globalizare din ultimele decenii, politicile naționale de mediu au rămas foarte diverse. Indicele IPM confirmă că politicile de mediu – și rezultatele lor pozitive – sunt strâns legate de nivelul de trai.

Țările scandinave, care au un venit mare pe cap de locuitor, au și un indice IPM înalt. Danemarca, de exemplu, care are cel mai mare indice IPM, este prima din lume la rata de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Suedia conduce la tratarea deșeurilor și reciclare, iar la tratarea apelor uzate primele sunt Danemarca, Finlanda, Olanda, Singapore și Suedia.

În America de Nord, Canada își arogă prima poziție la biodiversitate și habitat, în vreme ce SUA este pe locul 6 mondial la diversitate în agricultură.

Per total, se pare că țările cele mai „verzi” din lume se focusează pe toate categoriile de sustenabilitate, în vreme ce țările întârziate au performanțe inegale la aceste categorii, potrivit Visual Capitalist, arată Digi24.

România ocupă locul 32 din cele 180 de țări măsurate, cu un indice IPM de 64,7, și este „încadrată” de Cipru și Ungaria.