Saturday, November 9, 2024


Depozit de muniție de război descoperit la Scutaru, județul Bacău

Doi pasionați detectiviști de metale autorizați, din Dofteana, Vasile Boboc (președintele Subfilialei Cultul Eroilor din această comună) și Petrică Borș,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 1, 2021

Doi pasionați detectiviști de metale autorizați, din Dofteana, Vasile Boboc (președintele Subfilialei Cultul Eroilor din această comună) și Petrică Borș, au descoperit în satul Scutaru din comuna Mănăstirea Cașin, pe Vârful Cinei, un important depozit de muniție de război neexplodată, dar și de alte obiecte care au aparținut combatanților din cele două războaie mondiale. Muniția a fost preluată de militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mr. Constantin Ene” al județului Bacău.
În micul depozit de muniție neexplodată erau 21 de proiectile care aveau calibre de 25 până la 100 mm, două lovituri acuplate cu proiectil exploziv de 25 mm, două bombe de aruncător (calibru 60 mm), patru focoase de proiectil și un focos de bombă de aruncător, dar și un focos de grenadă de mână, două grenade de mână defensive și o grenadă de mână ofensivă, precum și 170 de cartușe de infanterie (7,92 mm).
„Nu știam inițial că acolo unde am ajuns, pe Vârful Cinei, ar fi fost duse lupte și că s-ar afla cumva muniție neexplodată îngropată de vreme – ne-a spus Vasile Boboc. Am aflat ulterior că acolo a fost chiar un punct strategic de lupte în cele două războaie”.
Detectoriștii fac de circa 20 de ani cercetări pentru a descoperi dovezi materiale ale arheologiei de război din spatele frontului românesc unde au avut loc lupte crâncene și în Primul și în Al Doilea Război Mondial. „Avem un contract de colaborare cu Academia Română și cu Universitatea din Iași, pentru care am scris deja un studiu despre cele descoperite de noi în anii din urmă în teatrele de război – ne-a mai spus Vasile Boboc. Am scris, astfel, articolul «Pedopeisaje în teatrele de război». Cercetăm, însă, în continuare zonele în care au avut loc lupte. Recent am descoperit, în zona Slănic Moldova, și rămășițele pământești ale nu mai puțin de cinci soldați români, între care unul pe nume Dumitru Bârjoveanu, din Vaslui”.
Artefactele descoperite de detectoriști sunt predate, după caz, specialiștilor militari, dacă este vorba de muniție neexplodată, sau sunt expuse în muzee din țară ori păstrate în colecții personale.
Colecția lui Vasile Boboc este prezentată și la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Intern din București, în colaborare cu Jandarmeria Română.
Sursa: Petru Done(Facebook)
Foto: Imagine ilustrativă