Saturday, September 18, 2021


Comisia Europeană vrea să impună transparența salariilor, pentru a elimina diferențele de plată dintre femei și bărbați

Comisia Europeană vrea să elimine diferențele de salarii dintre femei și bărbați la nivelul UE, scrie Politico. Planul este să ofere…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 2, 2021

Comisia Europeană vrea să elimine diferențele de salarii dintre femei și bărbați la nivelul UE, scrie Politico. Planul este să ofere acces la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru aceeași muncă.

Aceasta a fost una dintre principalele politici anunțate de președinta CE Ursula von der Leyen, prima femeie care ocupă această poziție, care a promis că o va implementa în primele 100 de zile de mandat. Comisia încearcă să adopte propunerea pe 4 martie, cu întârziere de aproape un an.

Într-un draft de act normativ consultat de Politico, Comisia arată că diferența de salarii pe criteriu de gen – cât câștigă un bărbat și o femeie pentru aceeași muncă – este ridicată, 14,1% în medie la nivelul UE, și că „transparentizarea salariilor le va permite angajaților să descopere și să dovedească posibile cazuri de discriminare bazată pe sex”.

Până acum, doar zece țări UE – Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Spania, Finlanda, Franța, Italia, Portugalia și Suedia – au legiferat transparența salariilor. Alte două – Irlanda și Olanda – se gândesc să o facă.

Sursa: Digi24