Saturday, May 25, 2024


Topul ONU al celor mai inovatoare economii din lume. România urcă patru poziţii

Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale ( The World Intellectual Property Organization – WIPO), o agenţie specializată a ONU, a publicat…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 5, 2021

Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale ( The World Intellectual Property Organization – WIPO), o agenţie specializată a ONU, a publicat topul celor mai inovatoare economii din lume. În Indexul Inovării Globale pentru anul 2020, România ocupă locul 46 din cele 131 de state incluse în clasament, în urcare cu patru locuri faţă de 2019.

Clasamentul a fost realizat luându-se în considerare abilitatea unei ţări de a inova pe baza a cinci caracteristici interne: instituţii, capital uman şi cercetare, infrastructură, nivelul de dezvoltare a pieţei, gradul de dezvoltare a businessului şi două variabile externe: cunoaştere/tehnologie şi creativitate.

Studiul, aflat la cea de-a 13-a ediție, este co-publicat de Universitatea Cornell, INSEAD și Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, o agenție specializată a Națiunilor Unite.

Acest clasament a fost realizat pe baza evaluării unui număr de 82 de indicatori precum: mediul politic şi de afaceri, instituţiile statului, educaţia, cadrul de reglementare, cercetarea şi dezvoltarea, infrastructura, învăţământul, resursele umane. Pe o scară de la 0 la 100, ţara noastră  a fost cotată cu 35,95 puncte. Potrivit autorilor studiului, România stă cel mai bine la cunoştinţe şi tehnologie, precum şi infrastructură. Ne-a tras în jos nivelul de dezvoltare al pieţei, capitalul uman şi cercetarea.

Locurile din faţa României au fost ocupate de Vietnam (42), Grecia (43), Thailanda (44) și Ucraina (45). Vecinii cei mai bine clasați ai României au fost Ungaria (35) și Bulgaria (37). Ultimul loc este ocupat de Yemen.

Sursa: economica.net