Proiect MEC: Gratuitate pentru elevi la transportul local rutier, feroviar, cu metroul și naval – Curierul de stiri
Thursday, March 28, 2024


Proiect MEC: Gratuitate pentru elevi la transportul local rutier, feroviar, cu metroul și naval

Ministerul Educaţiei a elaborat un proiect de ordonanţă de urgență în care propune gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat,…

Publicatadmin , in Actualitate , at martie 6, 2021

Ministerul Educaţiei a elaborat un proiect de ordonanţă de urgență în care propune gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la transportul local rutier, naval, cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Proiectul este lansat în dezbatere publică.

„Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei propune următoarele măsuri: gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat de presă remis vineri.

Proiectul de OUG prevede, ca element de noutate, că acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

„Elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru”, arată Digi24.ro.

Ministerul Educaţiei a mai propus ca elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, precum şi elevii etnici români din afara graniţelor ţării care sunt bursieri ai statului român să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice.