Friday, September 13, 2024


Alimente de bază continuă să se scumpească de la începutul pandemiei

Alimentele de bază continuă să se scumpească de la începutul crizei sanitare. Prețurile principalelor materii prime au crescut pentru a…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 7, 2021

Alimentele de bază continuă să se scumpească de la începutul crizei sanitare. Prețurile principalelor materii prime au crescut pentru a noua lună consecutiv la nivel global, conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Analiștii pun fenomenul pe seama scumpirii barilului de petrol dar și a speculațiilor bursiere și avertizează: România ar putea fi afectată în contextul în care țara noastră importă tot mai multe alimente.

De la începutul anului, mărfurile care s-au scumpit cel mai mult, la nivel global, sunt zahărul și uleiul. Numai în februarie, prețurile acestora au crescut cu peste șase la sută față de ianuarie. Urmează laptele, cerealele și carnea, conform Organizației pentru Alimentație a ONU.

Analiștii pun fenomenul pe seama pandemiei, dar și a scumpirii țițeiului.

Februarie a fost a noua lună consecutiv în care au crescut prețurile produselor de bază, în medie cu 2,4%, față de ianuarie.

Și România ar putea fi afectată de scumpirile de pe marile piețe internaționale, tocmai pentru că importul de alimente a crescut după apariția crizei sanitare.

România a importat anul trecut alimente și animale vii în valoare de peste 7 miliarde de euro. Importurile au crescut cu 6,1% față de 2019, arată cele mai recente statistici oficiale.

În România, prețurile produselor alimentare au crescut ușor la începutul anului, conform statisticilor oficiale.

Dintre europeni, românii au cheltuit cel mai mult pentru alimente și băuturi, peste o pătrime din buget, conform celor mai recente date ale Eurostat pentru 2019.