Saturday, January 29, 2022


Bode explică de ce foştii şefi ai IPJ Bacău ocupă tot funcţii de conducere

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, explică de ce şefii de la Poliţia Judeţeană Bacău şi de la Poliţia oraşului Oneşti,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 11, 2021

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, explică de ce şefii de la Poliţia Judeţeană Bacău şi de la Poliţia oraşului Oneşti, care au fost destituiţi din funcţii în urma dublei crime, ocupă în continuare funcţii de conducere în poliţie, Bode susţinând că regulamentele obligă ca înlocuirea să se facă „pe o perioadă limitată în timp şi pe o structură similară”.

„După o astfel de tragedie, cei vinovaţi vor plăti, vă asigur, acest lucru, iar noi trebuie să tragem învăţăminte”, a declarat Bode.
Ministrul a explicat de ce foştii şefi din Poliţia Bacău – chestorul Vasile Oprişan a trecut pe funcţia de consilier în IGPR, iar comisarul şef Adrian Claudiu Tuluc va reveni ca şef al Poliţiei Bacău, el invocând regulamentele interioare din MAI.
„Eu am primit un raport preliminar la 48 de ore de la tragedie şi în mai puţin de o oră de ce l-am primit am ieşit public, am comunicat elementele preliminare şi măsurile pe care le-am luat, sesizând unitatea de parchet competentă (…). De asemenea, am dispus înlocuirea şefilor IPJ Bacău, respectiv al Poliţiei Municipiului Oneşti. Pe toate regulamentele noastre interne această înlocuire se poate face pentru o perioadă limitată în timp şi pe o structură similară. În ceea ce priveşte urmărirea penală, indiferent că ocupă o poziţie sau alta, ea merge înainte şi vor răspunde cei care sunt vinovaţi. La mai puţin de o zi după raportul preliminar am mai primit completări şi am mai luat o decizie şi anume aceea ca la nivelul tuturor structurilor Poliţie Române am declanşat un proces de reanaliză a petiţiilor şi sesizărilor fără caracter penal”, a declarat Lucian Bode marţi seară, la TVR.
În ceea ce priveşte eventuala modificare a legislaţiei care prevede că un şef din Poliţie este schimbat în urma unei tragedii precum cea de la Oneşti şi transferat într-o funcţie similară, Lucian Bode consideră că „este o variantă”.
Bode a mai remarcat că „reuşitele” structurilor din MAI „nu sunt suficient de bine prezentate public”.
În 1 martie, un bărbat a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti care i-a aparţinut şi pe care l-a pierdut, iar după câteva ore i-a înjunghiat, ambii murind în urma rănilor suferite.