Sunday, September 19, 2021


Important pentru șoferi: noi reguli RCA, până în vară

La trei ani după ce Comisia Europeană a avertizat oficial România să schimbe legea RCA pentru a nu ajunge în procedură…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 18, 2021

La trei ani după ce Comisia Europeană a avertizat oficial România să schimbe legea RCA pentru a nu ajunge în procedură de infrigement și a plăti amenzile aferente, sunt șanse mari să avem, în sfârșit, noi reguli RCA.

Peste 2 săptămâni, Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților votează proiectul de lege, care, imediat după aceea, ar trebui să intre în plenul Camerei, for decizional. Se ridică toate barierele și pârghiile de control în ceea ce privește stabilirea tarifelor RCA de către firmele de asigurare, așa cum a impus CE, însă doar atât. Celelalte propuneri, printre care vechiul deziderat al firmelor de asigurare privind stabilirea unui preț de referință ori a unui plafon pentru prețurile practicate de service-uri la reparații și pentru mașina la schimb mai așteaptă o tură, aceasta fiind și recomandarea expresă a Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), conform unor documente oficiale consultate de Economica.

Recomandările oficiale vin în contextul în care reprezentanții firmelor de asigurare au încercat, prin diverse căi (lege separată, includerea în legea care conține și impunerile CE, amendamente în diverse Comisii) să introducă și o referință pentru prețurile practicate de service-uri, considerând că acestea din urmă au un comportament abuziv, în anumite situații. Așa cum era de așteptat, service-urile, la comun cu unele organizații de consumatori, s-au opus și a rezultat o discuție interminabilă, purtată atât în mai multe Comisii ale Parlamentului cât și la ASF, la Guvern sau la Consiliul Concurenței (pe calea unor petiții).