Thursday, December 5, 2024


FOTO: ”Laboratorul Dada” la Biblioteca Radu Rosetti Onești. Elevii de la școala Sfântul Voievod Ștefan cel Mare au construit poeme decupand cuvinte din ziare, la fel ca Tristan Tzara

Poetul Tristan Tzara ne-a lăsat o rețetă despre cum să facem poeme dadaiste. Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești a descoperit…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 19, 2021

Poetul Tristan Tzara ne-a lăsat o rețetă despre cum să facem poeme dadaiste. Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești a descoperit rețeta și alături de elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, înv. Simona Popa, au construit astăzi, poeme în ”Laboratorul Dada” pentru a marca Ziua Internațională a Poeziei.

Declarată de UNESCO, începând din anul 1999, pe 21 martie,  Ziua Internațională a Poeziei este o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

Ziua Internațională a Poeziei urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Pentru că cei de la Rosetti și-au dorit  să îi apropie  pe cei mici de poezie, atelierul Laboratorul Dada .a fost deschis  vineri, 19 martie, de la ora 09:00.  Au sărbătorit în avans și au creat poeme după rețeta lui Tristan Tzara.

Chiar poetul ne-a lăsat scris cum să facem un poem dadaist.

”Pentru a face o poezie dadaistă
Luaţi un ziar.
Luaţi o pereche de foarfeci.
Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre.
Decupaţi articolul.
Taiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste articole într-un săculeţ.
Agitaţi-l încetişor.
Scoateţi cuvintele unul după altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage.
Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna.
Şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege, neînţeleasă de oamenii vulgari.”

Cu inspirația la ei, foarfeci, ziare și reviste, după rețeta lui Tzara elevii onesteni au construit poeme chiar foarte interesante.