Friday, January 28, 2022


25 de accidente rutiere în care au fost implicaţi pietoni, au avut loc de la începutul anului în județul Bacău. Recomandările polițiștilor

Poliţiştii rutieri băcăuani au intensificat acţiunile în trafic, pe principalele artere din judeţ, în scopul reducerii riscului rutier şi a…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 20, 2021

Poliţiştii rutieri băcăuani au intensificat acţiunile în trafic, pe principalele artere din judeţ, în scopul reducerii riscului rutier şi a numărului de evenimente rutiere grave care au avut ca principală cauză generatoare, traversarea străzii prin loc nepermis de către pietoni sau neacordarea priorităţii de trecere pietonilor.380 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pietonilor pentru abateri de la normele rutiere, iar în cazul conducătorilor auto au fost reţinute 54 de premise de conducere pentru neacordare prioritate pietonilor.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, de la începutul anului în curs, pe drumurile publice din judeţ au avut loc 25 de accidente rutiere în care au fost implicaţi pietoni. Acestea s-au soldat cu rănirea uşoară a 20 de pietoni, rănirea gravă a unui pieton şi 4 pietoni decedaţi.

Poliţiştii rutieri au fost aplicat 380 de sancţiuni contravenţionale pietonilor pentru abateri de la normele rutiere, iar, în primele două luni ale acestui an, 54 de conducători auto au rămas fără permise de conducere pentru neacordare prioritate pietonilor.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii băcăuani le recomandă pietonilor:

Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise! În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observați cu ușurință.

Traversați numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colț de stradă și la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!

Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare! Evitați să circulați pe partea carosabilă!

Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față! Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor)!

Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi:

• să îşi amintească mereu că pentru a preîntâmpina orice eveniment neplăcut, în apropierea trecerilor pentru pietoni trebuie să sporească atenţia.

• să prevadă că un trecător poate fi neatent atunci când traversează!

• să preîntâmpine orice eveniment neplăcut, în special lovirea unui pieton în orice situaţie, nu doar în apropierea de trecerile pentru pietoni.

Vă dorim drum bun, fără evenimente rutiere nedorite!