Friday, June 14, 2024


Biblioteca Radu Rosetti Onești caută tineri talentați la desen pentru Olimpiada de Benzi Desenate

Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești s-a alăturat proiectului: ”Olimpiada de benzi desenate”, ajuns la cea de a II- a ediție….

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 20, 2021

Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești s-a alăturat proiectului: ”Olimpiada de benzi desenate”, ajuns la cea de a II- a ediție. Tema din acest an este: ”Poveștile campionilor olimpici ai României. Eroii sportului românesc.” Noi știm că în Onești sunt tineri talentați la desen cărora le sugeram să se alăture proiectului, mai ales că avem local, o sursă bună de inspirație: Nadia Comăneci.

Vă lăsăm mai jos informații despre ”Olimpiada de benzi desenate”, pe care să le citiți și apoi vă așteptăm la bibliotecă să vă înscrieți.

 

Spiritul Olimpic merge înainte și ne pregătim, cu mic cu mare, să participăm la Olimpiada de Benzi Desenate, ediția a II-a. Inițiată de Mihai Ionuț Grăjdeanu – autor și profesor de benzi desenatei, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Academia Olimpică Română, ediția din acest an ne va aduce mai aproape de Poveștile campionilor olimpici ai României, de Eroii sportului românesc (tema concursului).
Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de benzi desenate, de promovare a tinerelor talente din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceal. Eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
OBIECTIVE:
1: Conștientizarea copiilor și tinerilor cu privire la importanța valorilor naționale care au ridicat România la cel mai înalt nivel de performanță olimpică. Promovarea copiilor și tinerilor talentați la desen și literatură prin lucrări de benzi desenate.
2: Organizarea, implementarea și premierea participanților la concursul de benzi desenate.
3: Atragerea și implicarea școlarilor, elevilor, invățătorilor și profesorilor în concursul organizat în cadrul Olimpiadei de Benzi Desenate, ce are scopul de a stimula latura creativă și de a transmite, prin lucrările de benzi desenate realizate, un mesaj prin desen și text cu privire la olimpiadă și spiritul olimpic.
4: Promovarea și mediatizarea rezultatelor la nivel național.
ETAPELE OLIMPIADEI:
1. Stabilirea componenței echipei de elaborare a concursului. Stabilirea componenței comisiei de evaluare a lucrărilor (juriul).
2. Promovarea concursului prin: rețele de socializare și media (presa scrisă și online, radio, tv), ateliere de benzi desenate online si offline în școli și licee, biblioteci, festivaluri și alte evenimente culturale, participarea la activități sportive pe plan local și național.
3. Trimiterea lucrărilor la adresa de email a concursului, respectând toate cerințele concursului.
4. Jurizarea lucrărilor înscrise în concurs.
5. Premierea lucrărilor câștigătoare.
CONCURSUL:
Tema acestei ediții: Poveștile campionilor olimpici ai României. Eroii sportului românesc.
Lucrările trebuie să abordeze:
– povestea unuia sau mai multor campioni olimpici ai României.
– spiritul olimpic;
– una dintre valorile olimpismului: excelența, spiritul de echipă, prietenia, fair play-ul, toleranța, respectul, bucuria aflată în efort, echilibrul dintre corp și minte.
Regulament de desfășurare:
1. Condiții de participare: concursul este destinat doar școlarilor și elevilor (clasele I – XII).
2. Specificații tehnice: metoda de lucru trebuie să respecte etapele realizării unei benzi desenate: desen în creion, contur, culoare (creioane colorate, carioci, tempera, acuarelă) sau alb-negru cu nuanțe de gri. Se va lucra pe vertical.
3. Dimensiunea lucrării:
format A4 pentru clasele I – IV
format A3 pentru clasele V – XII
4. OBLIGATORIU: În partea de sus a lucrării trebuie trecut tiltul poveștii și numele autorului (elevului), iar în partea de jos a lucrării trebuie trecute clasa, școala și orașul / comuna. Lucrările care nu vor conține aceste detalii, vor fi eliminate din concurs.
5. Participanții vor concura în următoarele grupe: clasa I, clasa a II-a, clasa a II-a, clasa a IV-a, clasa a V-a, clasa a VI-a clasa a VII-a, clasa a VIII, clasa a IX-a, clasa a X-a, clasa a XI-a, clasa a XII-a.
6. Lucrarea trebuie să fie realizată de un singur elev care-și asumă originalitatea subiectului, a poveștii în benzi desenate. Orice idee copiată, va fi eliminată din concurs.
7. Lucrarea de bandă desenată trebuie realizată pe o singură pagină /planșă. Fiecare concurent poate participa cu o singură o singură pagină /planșă. Participanții care vor trimite mai mult de o pagină, vor fi eliminați din concurs.
8. Paginile / planșele de bandă desenată ale participanților vor fi trimise prin transfer electronic (weetransfer) via email, scanate la rezoluția 300 dpi, in format jpg, până la data de 15 iunie 2021. Orice lucrare primită după această dată va fi eliminată din concurs. (vă încurajăm ca până la data de 1 iunie să fie predate lucrările către biblioteci și apoi, până la data de 15 iunie să fie trimise către organizatori și centralizate pentru juriu)
9. Înscrierea paginilor / planșelor de bandă desenată în concurs se face DOAR prin intermediul bibliotecilor școlare, județene, orășenești și comunale. Fiecare bibliotecă va trimite o listă cu participanții la concurs, împerună cu planșele scanate DIRECT la adresa olimpiadabd@gmail.com
10. Prin înscrierea și participarea la concurs, fiecare școlar / elev declară că este autorul unic al lucrării şi posedă drepturile de autor personale şi economice asupra acesteia, iar lucrarea în speță nu va aduce prejudicii asupra drepturilor sau intereselor unor terţi.
11. Organizatorii concursului nu își asuma nici o responsabilitate privind eventualele încălcări ale dreptului de autor.
12. De asemenea, prin înscrierea în concurs, școlarul / elevul își exprimă acordul cu utilizarea lucrării, parțial sau integral de către organizatori, în scopul promovării Olimpiadei de benzi desenate, cât și pentru realizarea unor expoziții cu cele mai bune lucrări intrate în concurs.
Evaluarea paginii /planșei de bandă desenată:
Un juriu format din specialiști (membrii COSR, autori de benzi desenate, jurnaliști sportivi, scriitori) vor avea în vedere următoarele:
– respectarea specificațiilor tehnice
– originalitatea lucrărilor (text și desen)
– acuratețea stilului
Se vor acorda premii pentru fiecare grupă de participare: un loc I; un loc II; un loc III.
Se vor acorda 3 mențiuni pentru fiecare grupă de participare.
Toți participanții vor primi diplome de participare via e-mail.
Cele mai bune lucrări vor fi expuse în incinta unor muzee și în alte instituții de cultură din țară.