Wednesday, August 17, 2022


40.000 de tineri români își fac studiile superioare în afara țării

Aproape 40 de mii de tineri români își fac studiile superioare în afara țării, arată cele mai recente date oficiale….

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 21, 2021

Aproape 40 de mii de tineri români își fac studiile superioare în afara țării, arată cele mai recente date oficiale.

Jumătate dintre ei la universități de top din Europa, Marea Britanie și Statele Unite. Olanda și Irlanda au urcat rapid în topul preferințelor, iar după ai noștri vin inclusiv școli din Hong Kong și Singapore. În continuare domeniul IT este printre cele mai căutate. Iar pentru indeciși există programe de mentorat

Deschidere pentru viitorii studenți există mai mult ca oricând. Iar universitățile din Europa acceptă candidaturi până la vară. Pe fondul Brexit-ului, s-au ridicat și școli din state care, înainte, nu erau luate neapărat în considerare.

Sunt opţiuni şi pentru elevii care sunt în căutarea universităţilor care nu percep taxe de şcolarizare. În Suedia sau Danemarca, de exemplu, singurele cheltuieli sunt cele lunare de întreţinere: cazare, masă şi transport. În Olanda, pe de altă parte, taxa de şcolarizare este de o mie de euro în primul an şi alte două mii în anul doi şi trei.

Iar cei care ar vrea să plece, dar nu cunosc pașii, pot apela la programe de mentorat, încă din clasa a zecea.

Fiecare elev care vrea să studieze un domeniu anume la o universitate din străinătate va avea un mentor care a studiat sau studiază exact acelaşi domeniu pe care vrea să-l studieze şi elevul, de preferat la universitatea la care ţinteşte şi elevul să ajungă.

Zilele acestea, este în plină desfășurare un târg universitar online. Participă școli renumite, inclusiv din Singapore și Hong Kong. În prezent, potrivit datelor UNESCO, opt mii de români studiază în Marea Britanie, o mie în Statele Unite şi peste zece mii la universități din Uniunea Europeană.