Friday, June 14, 2024


Șoferii români vor fi obligați să cumpere un mini-CASCO

Prin introducerea decontării directe automate pe polița RCA, măsură inclusă deja într-un proiect de OUG aflat pe masa Guvernului, șoferii români…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 21, 2021

Prin introducerea decontării directe automate pe polița RCA, măsură inclusă deja într-un proiect de OUG aflat pe masa Guvernului, șoferii români sunt obligați, practic, să achite „un mini-CASCO” al cărui cost va adăuga 10% la prețul RCA, declară, pentru Economica, Iulius Marian Firczak, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Parlamentarul apreciază că s-a ajuns în această situație din cauza unei legi proaste (legea 132/2017 a RCA) și a incompetenței supraveghetorului pieței asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În încercarea de a rezolva problema concentrării vânzărilor de RCA la doar două firme (City Insurance și Euroins au circa 80% din piață, dar și cele mai multe probleme cu gestionarea dosarelor de daună) , ASF  propus introducerea sistemului de decontare directă obligatorie. Practic, această schimbare, care ar fi cea mai importantă din istoria recentă a pieței RCA, va presupune ca daunele să fie achitate, în prima fază, nu de către asigurătorul RCA al șoferului vinovat, cum se întâmplă acum, ci de către firma unde este asigurat chiar șoferul păgubit. Ulterior, cele două societăți de asigurări își vor regla datoriile între ele.

Inițiativa, inclusă acum într-un proiect de OUG care potrivit reprezentanților ASF se află în fazele finale înainte de adoptare, a fost primită cu destulă încredere în piață, cel puțin la vedere, notează economica.net