Peste 3.600 de oameni s-au asigurat retroactiv la pensie, în primele patru luni de aplicare a legii – Curierul de stiri
Friday, March 29, 2024


Peste 3.600 de oameni s-au asigurat retroactiv la pensie, în primele patru luni de aplicare a legii

Începând cu 28 septembrie 2020, oamenii îşi pot cumpăra din nou, retroactiv, vechime pentru pensie, în baza OUG 163. În…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 22, 2021

Începând cu 28 septembrie 2020, oamenii îşi pot cumpăra din nou, retroactiv, vechime pentru pensie, în baza OUG 163. În primele patru luni de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, 3.603 persoane s-au asigurat retroactiv la pensie la nivel naţional şi au încheiat 3.724 de contracte de asigurare socială, reiese dintr-o analiză Economica.net.

Începând cu 28 septembrie 2020, oamenii îşi pot cumpăra din nou, retroactiv, vechime în muncă, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020.

Oamenii care nu s-au pensionat încă se pot asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase cumulaţi, cuprinşi, la alegere, între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE ori în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

În temeiul OUG 163, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie.