Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va discuta săptămâna viitoare modificarea definiţiei contractelor pe termen lung
Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va discuta săptămâna viitoare modificarea definiţiei contractelor pe…
Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va discuta săptămâna viitoare modificarea definiţiei contractelor pe termen lung, de la un an la o lună sau mai mult, a declarat, joi, vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.
„Deja am făcut câţiva paşi spre contractele bilaterale de pe piaţă. Anul trecut am aprobat câteva reglementări în această direcţie aplicând desigur reglementările europene, pentru că acestea se bazează pe Regulamentul 943 şi o să vă dezvălui o informaţie. Săptămâna viitoare o să schimbăm, Comitetul de Reglementare al Reglementatorului, vom discuta propunerea să schimbăm definiţia contractelor pe termen lung, care sunt definite acum ca fiind acela contracte încheiate pe o perioadă de un an, vom schimba definiţia şi le vom defini ca fiind acele contracte egale sau mai lungi de o lună”, a spus Zoltan Nagy-Bege, la a 8-a ediţie a „Spring Cocktail!” organizată de Energynomics.
Acesta a menţionat că schimbarea are la bază discuţiile şi solicitarea Comisiei Europene.
De asemenea, Zoltan Nagy-Bege a vorbit despre conectarea gratuită la reţea a consumatorilor, menţionând că este o provocare pentru operatorii de reţele, dar şi pentru reglementator, pentru că vor trebui să integreze toate costurile şi investiţiile în tarifele de reţea. Nu în ultimul rând, este o provocare şi pentru distribuitori, pentru că vor trebui să găsescă soluţii să finanţeze noile investiţii.
În ceea ce priveşte conectarea la reţele, oficialul ANRE a menţionat că în prezent trendul este crescător.
Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a anunţat la începutul lunii februarie că a luat cunoştinţă cu satisfacţie de iniţiativa ANRE de a modifica legislaţia secundară pentru a clarifica noţiunea de contracte pe termen lung, în acest fel fiind deschise noi oportunităţi pentru piaţa de energie electrică din România, prin flexibilizarea tranzacţiilor la nivel angro, stabilite între operatori, conform Agerpres.