Monday, September 20, 2021


Acțiuni de amploare în județul Bacău pentru combaterea contrabandei şi a comerţului ilegal cu produse contrafăcute.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au întocmit 7 dosare penale și au indisponibilizat bunuri în valoare de…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 28, 2021

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au întocmit 7 dosare penale și au indisponibilizat bunuri în valoare de aproximativ 53.000 de lei, în urma unei acțiuni pe linia respectării drepturilor de autor şi de proprietate industrială.

La data de 26 martie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău şi cei de ordine publică au acționat pe raza judeţului, în vederea prevenirii și combaterii contrabandei şi a comerţului ilegal cu produse contrafăcute.

Acţiunea a vizat şi verificarea respectării normelor de protecţie sanitară, pentru prevenirea si combaterea virusului SARS – Cov 2 de către persoanele identificate cu ocazia efectuării verificărilor economice.

Au fost efectuate 52 de verificări economice și aplicate 10 sancţiuni contravenţionale în valoare de 38.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice, a prevederilor Legii 8/1996 privind drepturile de autor și ale Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID 19.

De asemenea, a fost confiscată suma totală de 3.816 lei, reprezentând contravaloarea produselor vândute şi neevidenţiată în casele de marcat electronice. Totodată, în urma activităților desfășurate, au fost constatate 7 infractiuni de punere în circulatie a unor produse purtând însemnele unor mărci cunoscute, prevăzute de art. 102 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea celor 251 de produse susceptibilie a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 53.000 de lei, în vederea continuării cercetărilor.

Exemplu: Polițiștii de investigare a criminalității economice au efectuat verificări la o societate comercială din Bacău, unde au constatat că operatorul economic comercializa 86 de produse de îmbrăcăminte purtând însemnele unor branduri consacrate, fără a avea acordul titularilor mărcilor respective, existând astfel suspiciunea de a fi contrafăcute.

Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute și pedepsite de Legea nr. 84/1998, constând în punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Produsele în valoare de aproximativ 11.600 de lei au fost indisponibilizate în vederea stabilirii autenticităţii lor.

Sursa: IPJ Bacău