Sunday, June 13, 2021


Explozie de împrumuturi pe timp de pandemie: Românii au luat credite de 800 de milioane de euro

Anul trecut, doar prin companiile de brokeraj, s-au acordat peste 25 mii de credite, în valoare de 800 de milioane…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 31, 2021

Anul trecut, doar prin companiile de brokeraj, s-au acordat peste 25 mii de credite, în valoare de 800 de milioane de euro. Specialiştii spun că trendul se păstrează şi în 2021În 2020, numărul de credite a crescut cu 30% faţă de anul precedent. Românii s-au împrumutat în special pentru a-şi cumpăra o locuinţă.

Românii au mai vrut bani să achite datorii, pentru o maşină nouă sau electrocasnice.

Economiştii spun că explozia de credite este dovada că unii au prosperat în această perioadă sau au fost mai economi.

Cristian Păun, economist: „Venitul nu s-a prăbuşit semnificativ. Venitul este cel care generează capacitatea unei persoane fizice de a lua un credit de la bancă. Ştim cu toţii ca TVA-ul este destul de mare, 19%. Gândiţi-vă că în momentul în care accesezi un credit de consum o cincime din acel credit din start tu de fapt îl plăteşti drept taxa pe valoare adaugată. Ori este un pic ciudat să vezi românii care au un apetit mai mare mai ales într-un an de pandemie”.

Valoarea medie a unui credit a fost de 30 de mii de euro. Iar cea mai mare de 255 de mii de euro, împrumut luat pentru o locuinţă. De altfel, în 2020, cele mai căutate au fost creditele ipotecare, urmate de cele de nevoi personale şi cele pentru „Noua Casă” (4%).

Cele mai multe credite au fost accesate din Bucureşti. Capitala e urmată de Constanţa, Iaşi şi Timişoara. Pentru 2021, brokerii de credite se aşteaptă ca numărul de împrumuturi să crească din nou, cu 50%.