Friday, January 28, 2022


Cristian Diaconescu: PMP va deveni primul partid din România cu legătură directă în SUA

Noul președinte al Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, are ca obiectiv ca formațiunea pe care o conduce să rămână consecventă…

PublicatCurierul , in Actualitate Politică , at aprilie 2, 2021

Noul președinte al Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, are ca obiectiv ca formațiunea pe care o conduce să rămână consecventă cu “un mesaj conservator în logică europeană și euro-atlantică” la nivel politic și a subliniat că va urmări să stabilească punți de legătură la nivel politic în Europa și în Statele Unite. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, liderul PMP a insistat asupra faptului că partidul său își propune să devină prima formațiune care are o legătură directă cu mediul politic din SUA.

Liderul PMP a invocat un anume tip de atitudine, precizând că Partidul Mișcarea Populară. prezintă soluții și elemente concrete privind planul național de redresare și reziliență sau oportunități pentru domeniile educației și sănătății, oamenii cu experiență din cadrul partidului funcționând sub forma unui guvern din umbră.

“În conducerea partidului am invitat oameni cu experiență instituțională. Practic, în acest moment avem guvern din umbră. Împreună cu ei încercăm să adăugăm ce credem noi că ar trebui făcut pe anumite domenii”, a spus el.

Fost ministru de externe, Diaconescu a dezvăluit elementele unei componentei politice internaționale de talie occidentală privind revirimentul PMP, formațiune care nu a făcut pragul la alegerile parlamentare din 2020, insistând asupra relațiilor politice cu SUA.

Vom încerca în continuare să stabilim punți de legătură și la nivel politic în Europa și în Statele Unite. Practic, din punct de vedere al relației politice imediate, americanii nu au legătură directă cu vreun partid politic din România și mi-aș propune să încercăm să surmontăm această chestiune. Dincolo de aspectele funcționale foarte clare și de perspectivă extraordinară a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, mi-aș dori să adăugăm și o componentă politică standard care va fi utilă statului român în dialogul cu americanii. Ne raportăm la orice colaborare politică. Nu aș lăsa deoparte sub nicio formă intențiile de cooperare bilaterală cu Institutul Republican sau Fundația Heritage din SUA, cu care avem perspectivele unui dialog. În mod categoric, am semnale și de la Partidul Democrat și de la administrația americană astăzi care ar privi și către PMP cu aceeași disponibilitate și cu care privesc alte instituții din România, aici mă refer la diplomați cu care mă cunosc și am păstrat legătura. Fără intenții de a formaliza ideologic, ci pentru a acționa pragmatic. Să adăugăm PMP la instituțiile cu care americanii au un dialog foarte bun în România. Vom avea și câteva proiecte care se vor concretiza”, a detaliat el.