Wednesday, July 17, 2024


Sute de controale, dosare penale și amenzi în acțiuni de combatere a tăierilor ilegale de material lemnos

Una din priorităţile poliţiştilor băcăuani o reprezintă prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori de pe raza judeţului,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at aprilie 8, 2021

Una din priorităţile poliţiştilor băcăuani o reprezintă prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori de pe raza judeţului, atât din fondul forestier de stat, cât şi din fondul forestier privat, precum şi transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

De la începutul acestui an, în domeniul silvic, la nivelul județului Bacău s-a acționat în cadrul Planului comun de măsuri privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean, Grupării de Jandarmi Mobile, Direcției Silvice, Gărzii Forestiere Județene și al Biroului Vamal.

În activităţile desfăşurate de structurile de ordine publică pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, sa acordat o atenţie deosebită tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori de pe raza judeţului, atât din fondul forestier de stat, cât şi din fondul forestier privat, precum şi transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

Au fost desfășurate 347 de controale în fondul forestier, pe linia depozitării materialului lemnos și a legalităţii transportului materialului lemnos, în cadrul cărora au fost verificate 927 de vehicule. În contextul activităţilor desfăşurate, poliţiştii au efectuat cercetări în cadrul a 173 de dosare penale şi au fost puse în executare 16 mandate de  percheziții domiciliare. Totodată, au fost aplicate 107 sancţiuni contravenţionale conform  Legii 171/2010  în valoare totală de 100.630 lei, iar ca masură complementară au fost confiscaţi 545,23 m.c. material lemnos în valoare de 148.200 de lei.

Şi poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfășurat activităţi conform domeniilor specifice date în competenţă, printre care şi cel al exploatării prelucrarii și comercializării materialului lemnos. În acest sens au desfășurate acţiuni și verificări economice, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava şi ai Direcției Silvice Bacău, la operatorii economici de profil, ocazie cu care au fost constatate și aplicate un număr de 13 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 49.500 lei, fiind dispusă totodată măsura complementară de confiscare valorică a materialului lemnos, respectiv 106,05 m.c.,  în valoare totală de 46.443 lei.

Sursa: deșteptarea.ro