Wednesday, July 17, 2024


Bacău: 25 de amenzi în valoare de 27.800 lei pentru lipsa de igiena la comercializarea alimentelor

Peste 300 de comercianți au fost controlați, luna trecută, de inspectorii sanitari veterinari băcăuani. S-a urmărit, în principal, atât respectarea…

PublicatCurierul , in Actualitate , at aprilie 9, 2021

Peste 300 de comercianți au fost controlați, luna trecută, de inspectorii sanitari veterinari băcăuani. S-a urmărit, în principal, atât respectarea de către firme a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, dar mai ales respectarea condițiilor de igienă la comercializarea, manevrarea sau depozitarea alimentelor. Pe de altă parte, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare Bacău au verificat și prezența dăunătorilor printre alimentele de pe rafturile comercianților. Cum era de așteptat, mulți dintre cei verificați nu erau în regulă, echipele de control ale DSV depistând atât spații de depozitare, cât și perimetre tehnologice de producție mizerabile sau personal care manevra alimentele cu mâinile murdare, neprotejate.

În plus, produsele alimentare erau depozitate necorespunzător, iar, în multe cazuri, erau expuse pe rafturi fără a respecta criteriile de compatibilitate dintre acestea. Probleme au fost și în privința etichetării alimentelor, astfel încât nu s-a putut stabili trasabilitatea mărfurilor, respectiv cine le-a produs, data când au fost fabricate, compoziția etc. În aceste condiții, inspectorii sanitari veterinari au fost nevoiți să aplice 25 sancțiuni, dintre care 12 amenzi contravenționale, totalizând 27.800 de lei, și 13 avertismente scrise. În plus, au fost confiscate și neutralizate peste  37 de  kilograme de peste care fusese expus la vânzare fără gheață.