Părinții pot dona celule stem ca să-și salveze copiii, la Institutul Fundeni – Curierul de stiri
Friday, March 29, 2024


Părinții pot dona celule stem ca să-și salveze copiii, la Institutul Fundeni

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical și crioconservate încă reprezintă una dintre grijile viitorilor părinți. În acest moment, însă, este…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 11, 2021

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical și crioconservate încă reprezintă una dintre grijile viitorilor părinți. În acest moment, însă, este mult mai utilă donarea lor către o bancă publică.

În cazul unei nedorite situații-limită, transplantul la cel mic se poate face… direct de la mamă sau tată.

Procedura a fost îmbrățișată, în ultimii ani, de centrele mari din Statele Unite ale Americii și din Europa. În România, se face în cadrul Centrului de Transplant al Institutului Clinic Fundeni.

Leucemiile acute sunt urgenţe medicale. În aceste boli, celula stem e bolnavă şi va fi distrusă cu citostatice. Pacientul tratat cu citostatice intră în remisie. În această fază, îi sunt transplantate celule stem compatibile. Printr-o simplă transfuzie de sânge. Ulterior, va începe el însuşi să producă celule stem sănătoase. Din care se vor naşte celule sanguine sănătoase. Este un proces care vindecă o boală malignă!

Orice copil este 50 % compatibil cu unul dintre părinţi. Acest tip de transplant se folosește în toate centrele din Statele Unite şi din Europa.

Dacă nu exista compatibilitate, rămâne şansa unui donator voluntar din Registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru medici, e important, de asemenea, să crească numărul donatorilor. Registrul Naţional are 75.000 de români înscrişi. Este conectat la cel internaţional, unde sunt 38 de milioane de donatori din 54 de țări.

Sursa: Stirile Pro TV