Saturday, September 30, 2023


Institutul Naţional de Statistică a efectuat în perioada 1 februarie – 31 martie 2021 recensământul de probă

Institutul Naţional de Statistică a efectuat în perioada 1 februarie – 31 martie 2021 recensământul de probă, în etapa de…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 12, 2021

Institutul Naţional de Statistică a efectuat în perioada 1 februarie – 31 martie 2021 recensământul de probă, în etapa de pregătire a Recensământului populaţiei şi locuinţelor care va avea loc în cursul anului 2022, iar la acesta au participat 50.000 de gospodării din întreaga ţară, conform unui comunicat al instituţiei.

Recensământul de probă a vizat testarea capacităţii de colectare a datelor, modul de funcţionare a soluţiei tehnice pentru auto-recenzare, precum şi organizarea fluxului de lucru în procesul de recenzare.

INS menţionează elementele de noutate la Recensământul propriu-zis care se va desfăşura în prima parte a anului 2022. Astfel, fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza prin simpla accesare a unui link, se elimină complet chestionarele pe hârtie, iar recenzorii vor folosi tablete puse la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Potrivit INS, recensământul de probă a avut în vedere testarea următoarelor activităţi: organizarea generală a recensământului (inclusiv aspecte metodologice); colectarea, înregistrarea, stocarea şi prelucrarea datelor; funcţionalitatea sistemului integrat IT; reacţia populaţiei în ceea ce priveşte cunoaşterea scopurilor recensământului, recepţionarea conţinutului acestuia şi gradul de participare la recensământ.

Institutul Naţional de Statistică a beneficiat de sprijinul tehnic şi operaţional al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care se va implica în buna funcţionare a întregului proces de recenzare şi în cadrul recensământului propriu-zis.

Recensământul de probă al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în trei etape. Faza 1: începând cu data de 1 februarie s-a realizat pregătirea bazei de date cu variabile de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea în chestionarele individuale; faza 2: între 10-16 martie a.c. a avut loc auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eşantion); faza 3: între 22-31 martie a.c. s-au realizat de recenzori interviurile faţă-în-faţă în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua auto-recenzarea.

Auto-recenzarea prin completarea chestionarului online a fost utilizată de circa 2.300 gospodării şi 5.200 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual a fost de 26 minute. Procedura de auto-recenzare a fost utilizată pentru prima dată în România. Reacţia populaţiei faţă de procedura de auto-recenzare a fost una pozitivă, chestionarele fiind considerate, în general, relativ uşor de completat.

Prin utilizarea tabletelor s-au colectat datele pentru 49.200 gospodării şi circa 68.800 persoane. Durata medie a completării unui chestionar individual prin recenzare a fost de 19 minute. Fluxul de colectare, stocare şi prelucrare a datelor a funcţionat în mod corespunzător, neexistând sincope majore.

INS precizează că recensământul de probă şi-a atins obiectivele propuse, notează Agerpres.