Saturday, September 18, 2021


Deficitul de cont curent al României a fost în T4 cel mai mare din Uniunea Europeană

Deficitul de cont curent al României (intrări vs ieşiri de valută) a fost în trimestrul al patrulea cel mai mare…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at aprilie 13, 2021

Deficitul de cont curent al României (intrări vs ieşiri de valută) a fost în trimestrul al patrulea cel mai mare din Uniunea Europeană, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Potrivit datelor Eurostat, publicate la finalul săptămânii trecute, în trimestrul al patrulea al anului trecut, în ciuda crizei, Germania a avut un excedent al contului curent de 70,4 miliarde euro, Italia de 22,2 miliarde de euro, Olanda de 13,9 miliarde de euro, Irlanda de 7,1 miliarde de euro.

Cele mai mari deficite de cont curent le-au înregistrat România (3,5 miliarde de euro), Grecia (2,7 miliarde de euro), Bulgaria, Estonia şi Cipru (cu 0,8 miliarde de euro).

Deficitul de cont curent pune presiune pe cursul de schimb şi, alături de deficitul bugetar, crează mari probleme unei economii.

Cursul de schimb s-a mişcat nesemnificativ în ultimul an (sub 2%), în ciuda deteriorării grave a deficitului bugetar (spre 10% din PIB) şi a deficitului de cont curent (spre 5% din PIB).

„Deficitul de cont curent pune o problemă majoră, nu doar la noi, ci peste tot în lume, dacă depăşeşte 5% din PIB. Dar trăim într-o situaţie ciudată. Dobânzile sunt jos, guvernul român s-a putut împrumuta la dobânzi bune, aşa că pare că ne mişcăm bine. Însă când treci de un deficit de cont curent de peste 5%, atunci trebuie să fii îngrijorat”, comentează economistul Laurian Lungu.