Friday, January 28, 2022


Percheziții în București, Bacău și alte 27 de județe, într-o ancheta ce vizează o firma care ar fi trebuit sa asigure mentenanța echipamentelor de proetctie în instituții

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş efectuează, joi dimineaţă, 218 percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în 28 de…

PublicatCurierul , in Actualitate , at aprilie 15, 2021

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş efectuează, joi dimineaţă, 218 percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în 28 de judeţe, la persoane bănuite de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Din cercetări a reieşit că o societate comercială din Bucureşti, având ca obiect principal de activitate ‘activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora’, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituţii publice şi private de interes naţional, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis joi AGERPRES.

În baza contractelor, ar fi avut obligaţia să presteze servicii de mentenanţă (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecţie (extinctoare, hidranţi). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcţionări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate şi de valabilitate.

‘Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, şcoli, unităţi militare, penitenciare, sedii ale unor instituţii publice, staţii de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice şi nucleare, combinat chimic etc.’, arată sursa citată.

Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcţionalitatea şi calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.

Potrivit sursei citate, pentru maximizarea profitului şi evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

‘Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viaţa, sănătatea, şi integritatea persoanelor, cât şi cu privire la patrimoniul acestora’, precizează IGPR.

Acţiunea se desfăşoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş şi are loc în Bucureşti, Mureş, Arad, Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Suceava, Timiş, Teleorman şi Vâlcea.

Suportul este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.